Bekovski ples!

Bek… Sve češće slušam razne šale, sugestije na račun moje pozicije u timu. Pre neki dan, naišla sam na zbir od 7 osoba(sve ukupno dva prosečna fudbalerčića) što me je i navelo da počnem novi tekst. Hvala im na tome.

Odbrambeni igrač ne može biti svako, pogotovo kada ti se pored defanzive postavi i zadatak ofanzivnog igrača. Golman je lud, bek je  glup. Za to ti možda ne treba previše mozga(da, to vam je glavni argument), ali opet treba ti nešto. Treba da budeš izdržljiv, jak i najvažnije brz, a mislim da to opet ne može svako.

Kolarov-Ivanović

Masa vrsnih poznavalaca fudbalske igre, taktike, a neki od njih sa izraženim nepoznavanjem elementarnih pravila fudbala, uzivaju u nekoj vrsti nipodaštavanja pozicije odbrambenih igrača. Verovatno je slučajno Ramos bio taj, koji je najzaslužniji za pobedu svoje ekipe u velikom madridskom finalu. Šta beše igra taj dečko, da nije veznjak? A ne, mislim da je ipak u pitanju napadač, s obzirom koliko je golova dao.  Taj dečko je nekada i bio bek(desni) koji je zbog  povrede drugog igrača i završio kao štoper. Ah, biće da je pozicija tzv. centralnog beka da u kritičnim trenucima izbavlja svoj tim, postižući pogotke kada je to najpotrebnije. Šta je tada bilo sa onolikom količinom fantastičnih fudbalerčića čiji je učinak na terenu bio ravan nuli? Nije im bio dan, cenim, ipak se finale igra svaki dan.

Pitam se kakav bi to bio fudbal kada bi svi igrali u veznom redu?  Nekad samo želim da podsetim sve vas, da zbog svoje kilaže i nepokretljivosti i ne možete igrati beka, a mi drvoseče od bekova i štopera možemo poraditi na svojoj zakržljaloj tehnici i tako oduvati vas majstore fudbala. Na rečima mislim. Dobijaš i tehniku, uz brzinu i izdržljivost, a vama preostaje samo da sa svojim tromim pokretima odete na tribine ili u najgorem slučaju na klupu, odakle će vas naša lepršavost iritirati. To je možda i bolje, imaćete bolji pregled igre uz uočljivost naših nedostataka. Doduše ipak nekolicina vaš ima internacionalnu karijeru.

Do kofe i nazad, rečenica koja će uvek kaljati bočne igrače, kojima je linija jedini orjentir. Bar imamo neki orjentir, ne lutamo, znamo gde nam je mesto. Shvatite da će se iz vaše negativnosti izvući naše najpozitivnije karakteristike, hteli vi to ili ne.

Modernizacija  ovog sporta, vodi nas ka tome da pomislimo da krila više ne postoje, svi znamo kakav je pomak Bejl napravio, a bio je… Bio je bek.

Bekovski ples BaleSigurna sam u nekoliko stvari, da je baš ta vrsta provokatora nekada i zastupala poziciju uz liniju. Ko zna, možda otuda i ta revoltiranost, pomeranjem napred zbog nedovoljnog angažovanja ili igračke sposobnosti. Gurani na veznog, pa na napadača, na kraju sledi i izbačaj sa terena 😉

Nekima ni taj mozak, kojim se toliko hvale i nije baš pomogao prilikom shvatanja rečenice PRAVIMO OFSAJD ZAMKU. Te dugo hvalisane lopte, koje putuju po pola sata, koje imaji oči.. Dzabe, i za pravljenje ofsajda treba imati mozak. Doduše možda u ne tolikoj količini kao da bi umeo da žongliraš 155 puta, ali opet… Treba ga imati. Ko razume shvatiće suštinu. Nedostatak snage, rekli bi jedni, a ja kažem da je u pitanju složenija problematika, uz ovo gorepomenuto svakako. Da i nije tih napadača koji spavaju u ofsajdu, jer možete misliti, nemaju liniju kao orjentir, mi i ne bi dolazlili toliko do izražaja. I njima hvala. Pomazu nam, veoma.

Da ne zaboravim da pomenem… Trening. Kao što naslov kaže, bekovski ples. Učili su to svi, nekad negde, kod nekog trenera koji je zalutao  u vremenu, pa je hteo učiti svoje igrače ovom kretanju.  Stvarno ne znam što onda rade to i na zagrevanju, prilikom izvođenja takmičarskih vežbi. Pustiću vas da verujete u slučajnost. Spomenuću i činjenicu da nekoliko najboljih klubova i nema klasičnog desnog beka, pa na tu poziciju biraju igrače sa drugih pozicija. Cena im raste, pa su na tržištu jedni među bolje prodavanim igračima.

Roberto-Carlos

Kako da njega izostavim, Roberto Karlos. Osim onoliko izraženih listova, smatram da je jedan među boljima na toj poziciji. Još jedan Brazilac..Nilton Santos igrao je u legendarnom timu Brazila koji je osvojio titulu prvaka sveta u Švedskoj 1958. godine i odbranio je četiri godine kasnije u Čileu.Bio je fudbalski revolucionar, prvi levi bek koji je pokrivao celu stranu, često se priključujući napadu. a nacionalni tim Brazila odigrao je 75 utakmica. Uvršten je u tim sveta svih vremena u izboru FIFA.

Ako me memorija još uvek dobro služi, dosta reči hvale idu na račun Kolarova i Ivanovića. Sitijev bek sinoć postiže pogodak, ali zlopamtilima pada u očima nakon lošije izvedenog kaznenog udarca, koji je gledaocima uskratio potpuni užitak gde borba Jamajčana bez preteranog kvaliteta ne umanjuje takmičarski pristup.

Uz digresiju da o ukusima ne treba raspravljati, da su mišljenja podeljena, ja verujem da vreme ofanzivnog fudbala tek treba da počne, gde će linijski orjentisani igrači doći do potpunog izražaja i dobiti zasluženo poštovanje!

Jelena Polić

Jelena Polić

Studiram Mašinski fakultet, treniram fudbal, igram razne futsal turnire. Takodje se bavim suđenjem fudbalskih utakmica.. Sve u svemu, fudbal mi je mnogo više od najvažnije sporedne stvari! Sportsko novinarstvo volim, ali isključivo bez ikakvih ograničavanja, ironičan stil 🙂
Jelena Polić

Latest posts by Jelena Polić (see all)

Komentari

komentar/a

Jelena Polić

Studiram Mašinski fakultet, treniram fudbal u ŽFK Kalemegdanu, igram razne futsal turnire. Takodje se bavim suđenjem fudbalskih utakmica.. Sve u svemu, fudbal mi je mnogo više od najvažnije sporedne stvari! Sportsko novinarstvo volim, ali isključivo bez ikakvih ograničavanja, ironičan stil :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *