Kratka analiza grupa – Mundijal Brazil 2014

brazil

GRUPA A       

Počinjemo logično sa grupom „A“ u kojoj će igrati domaćin i peterostruki svetski prvak Brazil (4. na posljednjoj FIFA-inoj rang listi) zatim selekcije Meksika (19. na listi), Hrvatske (20. na listi) i Kameruna (50. na listi),. Brazil je Brazil, ali i sve selekcije iz ove grupe umeju da budu veoma neugodni rivali!

Ovo se posebno odnosi na Hrvatsku, koja je 1998. godine na Mundijalu u Francuskoj došla čak do trećeg mesta, da bi posle toga samo dva puta izostala sa velikih takmičenja, dok su Meksiko i Kamerun takođe u nekoliko navrata prolazili grupnu fazu na svetskim prvenstvima te u nastavku neretko znali da pokvare planove mnogim favoritima. Ipak, na ovom takmičenju u Brazilu domaća selekcija važi za velikog favorita, ne samo za prolaz u naredni krug, nego i za osvajanje šeste titule svetskog prvaka! Samim tim dolazimo i do zaključka da bi ostale tri selekcije iz ove grupe nekako ravnopravno trebale da konkurišu za to drugo mesto koje vodi u nokaut fazu. Ipak moramo napomenuti da selekcije Hrvatske i Meksika, prema iskustvu, ali i kvalitetu igračkog kadra, u ovom trenutku ipak malo odskaču u odnosu na selekciju Kameruna.

Kao što je i običaj ovaj Mundijal u Brazilu će već po tradiciji otvoriti domaća selekcija, koja se sastaje sa Hrvatske u Sao Paulu („Arena de Sao Paulo“, kapaciteta 65.807 sedećih mesta), dok će se dan kasnije Meksiko i Kamerun sastati u Natalu („Estadio das Dunas“, kapaciteta 42.086 sedećih mesta).

Interesantne kvote iz ove grupe:

BRAZIL se plasira u osminu finala: 1,05 kod bet365

HRVATSKA se plasira u osminu finala: 2,10 kod Bwin

MEKSIKO se plasira u osminu finala: 2,20 kod Bwin

KAMERUN se plasira u osminu finala: 5,75 kod 10bet

 cavi-alonso-spanija-2014

GRUPA B  

Kada je reč o grupi „B“, odmah za početak moramo istaći da je ovde žreb spojio finaliste poslednjeg Mundijala u Južnoj Africi, s tim što je aktuelni svetski, ali i evropski prvak, selekcija Španije i dalje zadržala dobru formu pa se trenutno sasvim zasluženo nalazi na 1. mestu FIFA rang liste, dok je Holandija pala na tek 15-tu poziciju iste.

Osim Španije i Holandije, u ovoj grupi se još nalaze i veoma talentovana južnoamerička selekcija Čilea, trenutno 13. na FIFA rang listi odnosno Australija koja se nalazi na 59. Mestu iste.  Potpuno jasno da popularni „Kenguri“ u ovom društvu važe za apsolutne autsajdere, dok s druge strane selekciju Španije svi već vide na prvom mestu u grupi, ali i u samoj završnici Mundijala. Svakako treba istaći da popularna „Crvena furija“ u poslednje vreme baš i ne briljira kao u prethodnom periodu. Borba za drugo mesto i plasman u drugi krug se očekuje sa između mladih i poletnim selekcijama Holandije i Čilea. Takmičenje u ovoj grupi počinje 13. juna, s tim da će u svojevrsnoj reprizi finala iz Južne Afrike prvo snage odmeriti Španija i Holandija, i to u Salvadoru („Arena Fonte Nova“, kapaciteta 48.747 sedećih mesta), dok će se istog dana Čile i Australija sastati u Cuiabi („Arena Pantanal“, kapaciteta 42.968 sedećih mesta).

Interesantne kvote iz ove grupe:

ŠPANIJA se plasira u osminu finala: 1,17 kod bet365

HOLANDIJA se plasira u osminu finala: 1,62 kod bet365

ČILE se plasira u osminu finala: 2,10 kod mybet

AUSTRALIJA se plasira u osminu finala: 11,00 kod Bwin

 grcka

GRUPA C

Što se tiče grupe „C“, mnogi se slažu u oceni da se radi o jednoj veoma izjednačenoj, ali isto tako i ne previše kvalitetnoj grupi, obzirom da se tu nalaze selekcije koje i nemaju baš nekih prevelikih uspeha na velikim takmičenjima. Ipak, kada pogledamo njihove trenutne pozicije na FIFA rang listi, stiče se utisak da ova grupa baš i nije tako loša kakvom je smatraju. Kolumbija zauzima peto, Grčka 10., Obala Slonovače 21. a selekcija Japana 47. mjesto.

Pre svega,  treba reći da trenutna pozicija Japana ne oslikava na pravi način snagu njihove reprezentacije. Treba znati da Japan igra azijske kvalifikacije koje se najmanje boduju, dok i Obala Slonovače već godinama ima jednu sjajnu generaciju, predvođenu Drogbom, koja nikako da napravi neki značajniji uspeh završnicama. Kada je reč o Grčkoj, oni su se u evropskim kvalifikacijama „provukli“ tek nakon baraža, ali svi znamo da njihov izrazito defanzivni nogomet, svakoj selekciji na svietu može zadati puno problema pa ih stoga ne treba prerano otpisivati. Ipak, naše mišljenje je da bi u ovakvoj konkurenciji izuzetno kvalitetna selekcija Kolumbije, i bez povrijeđenog Falkaa trebala da opravda svoju visoku poziciju na FIFA rang  listi odnosno izboriti prvo mesto u grupi, dok bi se za to drugo mesto sve tri preostale selekcije trebale ravnopravno boriti.  Dodajmo još da se prvi mečevi u ovoj grupi igraju 14. juna, s tim što će na teren prvo izaći selekcije Kolumbije i Grčke, i to u Belo Horizonteu („Estadio Mineirao“, kapaciteta 62.254 sedećih mesta), dok će se selekcije Obale Slonovače i Japana nešto kasnije sastati u Recifeu („Arena Pernambuco“, kapaciteta 44.248 sedećih mesta).

Interesantne kvote iz ove grupe:

KOLUMBIJA se plasira u osminu finala: 1,25 kod bet365

OBALA SLONOVAČE se plasira u osminu finala: 2,00 kod Bwin

JAPAN se plasira u osminu finala: 2,10 kod mybet

GRČKA se plasira u osminu finala: 3,40 kod mybet

 urugvaj

GRUPA D       

Stigli smo i do grupe „D“, u kojoj su se našla čak tri bivša svetska prvaka! Ovde su dakle Urugvaj (6. na poslednjoj FIFA rang listi), Italija (9. na listi), Engleska (11. na listi) i jedna od redovnih učesnica Mundijala, selekcija Kostarike (trenutno 34. na listi). Ipak, u jednoj ovako jakoj konkurenciji, ova reprezentacija iz Srednje Amerike ima veoma male šanse da se plasira u naredni krug, ali isto tako svakome od preostale tri ekipe može otkinuti poneki bod te samim tim u velikoj meri uticati na konačan izgled tabele.

S druge strane, i selekcija Engleske u poslednje vrieme baš i ne spada u sami vrh evropskog fudbala, a njihov možda i najveći problem u ovom trenutku je to što se nakon dosta dobro odrađenih kvalifikacija skoro uvek raspadnu na ovim finalnim turnirima. Upravo zbog toga smatramo da konstantno dobre i igrački veoma kvalitetne selekcije Urugvaja i Italije važe za velike favorite za osvajanje prva dva mesta u grupi „D“, a ako im se u nastavku takmičenja poklope još neke kockice, nije isključeno da ih čak vidimo i u samoj završnici Mundijala.U ovoj grupi takmičenje počinju 14. juna, s tim da će prvo snage odmeriti Urugvaj i Kostarika, i to u Fortalezi („Estadio Castelao“, kapaciteta 64.846 sedećih mesta), a zatim će se i u velikom evropskom okršaju Engleska i Italija sastati u srcu brazilske prašume – Manausu („Arena Amazonia“, kapaciteta 42.374 sedećih mesta).

Interesantne kvote iz ove grupe:

ITALIJA se plasira u osminu finala: 1,40 kod bet365

URUGVAJ se plasira u osminu finala: 1,57 kod Bwin

ENGLESKA se plasira u osminu finala: 1,61 kod 10bet

KOSTARIKA se plasira u osminu finala: 11,00 kod mybet

benzema

 GRUPA E

Ova grupa ne spada među one atraktivnije, ali bi svakako mogla biti zanimljiva. Švajcarska je neočekivano prilikom žreba postavljena za nosioce, pa su nekako bili poželjni za sve ostale, pre svega Francuze koji su objektivno ipak najjača reprezentacija ove grupe, iako su se provukli u dodatnom baražu i tako stigli do Brazila.

Tu je još i uvek neugodna južnoamerička selekcija Ekvadora, kojoj je ovo treće uzastopno Svjetsko prvenstvo, ali su samo jednom prošli grupnu fazu, odnosno Honduras koji takođe treći put učestvuje, a drugi put uzastopno, međutim, nikada nisu prošli grupnu fazu. Francuzi su jedini u ovoj grupi bili i svetski prvaci, a Švajcarci su tri puta prolazili grupnu fazu i na prošlom SP su u grupi pobedili kasnije prvake sveta, selekciju Španije. Prema kvalitetu reprezentacija, Honduras (30.na FIFA rang-listi) je ovde autsajder i teško će proći u nokaut fazu. Francuska (16.na rang-listi) se mora nositi sa ulogom prvog favorita i oni to pojedinačnom kvalitetom i jesu, dok bi Švajcarska (8.na rang-listi) i Ekvador (28.na rang-listi), trebali da vode borbu za drugo mesto. U skladu s tim bi prva utakmica ove grupe između Švajcarske i Ekvadora, koja se igra 15.juna u Brasiliji („Estadio Nacional, kapaciteta 68.009 sedećih mesta), mogla biti i presudna za ta dva tima, a istog dana će u Porto Alegreu („Estadio Beira-Rio, kapaciteta 48.849 sedećih mesta) snage odmeriti Honduras i Francuska.

Interesantne kvote iz ove grupe:

FRANCUSKA se plasira u osminu finala: 1,20 kod bet365

ŠVAJCARSKA se plasira u osminu finala: 1,70 kod mybet

EKVADOR se plasira u osminu finala: 2,00 kod Bwin

HONDURAS se plasira u osminu finala: 8,00 kod 10bet

 Ed Dzeko holding

GRUPA F       

U ovoj grupi imamo jednog velikog favorita i to ne samo za prolaz grupe, nego možda čak i za osvajanje trofeja, a to je naravno reprezentacija Argentine (7.mesto na FIFA rang-listi). Stalni učesnici svetskih prvenstava i višestruki prvaci, u ovoj konkurenciji zaista ne bi smeli da imaju problema i to za osvajanje prvog mesta. Zato bi borba za drugo mogla biti itekako zanimljiva.

Reprezentacija BiH (25.na rang-listi) kao jedini debitant na ovom takmičenju se svojim igrama u kvalifikacijama nametnula u vrlo ozbiljnog konkurenta za to drugo mesto i s obzirom na pojedinačnu kvalitetu koju poseduju, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da prođu u nokaut fazu. To drugo mesto s pravom očekuje i Nigerija (44.na rang-listi). Aktuelni prvaci Afrike su već samom tom činjenicom selekcija od koje se puno očekuje, iako na poslednjim svetskim prvenstvima ne uspjevaju ponoviti uspehe iz 90-tih godina prošlog vijeka, kada je ova reprezentacija doživjela svoje najsjajnije trenutke. Tu je još i Iran(37.na rang-listi), koji je iako na rang-listi bolji od Nigerije, reprezentacija kojoj se daju najmanji izgledi za plasman u osminu finala. I ova selekcija je nekako u silaznoj putanji, nakon što su krajem prošlog i početkom ovog veka, imali puno zapaženije rezultate. Takmičenje u ovoj grupi otvaraju Argentina i BiH i to 15.juna na čuvenoj Maracani u Rio de Janeiru (kapacitet 76.804 sedećih mesta), a dan posle u Curitibi („Arena da Baixada, kapacitet 41.456 sedećih mesta), snage odmeravaju Iran i Nigerija.

Interesantne kvote iz ove grupe:

ARGENTINA se plasira u osminu finala: 1,04 kod bet365

BOSNA I HERCEGOVINA se plasira u osminu finala: 1,85 kod Bwin

NIGERIJA se plasira u osminu finala: 2,38 kod bet365

IRAN se plasira u osminu finala: 7,00 kod mybet

 Miroslav klose

GRUPA G   

Ovo je već jedna puno jača grupa i svakako spada među najkvalitetnije na kompletnom Svetskom prvenstvu. Naravno, i ovde postoje favoriti i to su pre svih Nemačka (2.na rang-listi), pa onda i Portugal (3.na rang-listi), međutim, SAD (14.na rang-listi) i Gana (38.na rang-listi), nikako nisu za potcenjivanje. Uostalom, sve ove selekcije su igrale na prošlom SP i prošle su grupnu fazu takmičenja, a čak su se i međusobno sastajale.

Na kraju je Nemačka stigla do polufinala, preko Portugala koji je kao i Gana bio četvrtfinalista, a SAD je eliminisan u osmini finala upravo od Gane. Puno je dakle tu neraščišćenih računa, pa će stoga i utakmice biti puno zanimljivije. Za Nemce prolaz grupne faze nikako ne bi smeo doći u pitanje, jer oni žele do samog kraja i imaju kvalitet za tako nešto. Portugalci žele nastavak niza dobrih igara na velikim takmičenjima, dok Gana i SAD opet žele postati velika i pozitivna iznenađenja. Odmah na početku takmičenja će snage u Salvadoru („Arena Fonte Nova“, kapaciteta 48.747 sedećih mesta) 16.juna odmeriti favorizovane selekcije Nemačke i Portugala, dok se istog dana u Natalu („Estadio das Dunas“, kapaciteta 42.086 sedećih mesta), sastaju Gana i SAD.

Interesantne kvote iz ove grupe:

NEMAČKA se plasira u osminu finala: 1,12 kod mybet

PORTUGAL se plasira u osminu finala: 1,50 kod bet365

GANA se plasira u osminu finala: 3,75 kod bet365

SAD se plasira u osminu finala: 3,85 kod mybet

 34933

GRUPA H

Gledajući rang-listu FIFA, ovo bi mogla biti vrlo izjednačena grupa, međutim, mora se reći da su dve evropske selekcije favoriti za prolaz u osminu finala. To je pre svega Belgija (12.na rang-listi), koja je trenutno jedna od reprezentacija sa najvećim potencijalom na svetu sa nizom sjajnim pojedinaca, a iskazali su se i u kvalifikacijama u kojima nisu izgubili niti jedan meč.

Nekada je ova selekcija bila u vrhu svetskog fudbala i želi se tamo i vrati, a ovo prvenstvo je odlična prilika. Rusija je poslednjih godina opet u centru pažnje, jer i ova reprezentacija igra vrlo dobro i sada žele kontinuitet dobrih nastupa na velikim takmičenjima. Bili su takođ prvi u svojoj kvalifikacionoj grupi i selektor im je stari lisac Fabio Capello. Najveća pretnja za ova dva favorita će verovatno biti J.Koreja (56.na rang-listi), s obzirom da je za Korejance ovo osmo uzastopno SP i već su vrlo iskusni, a imaju i ono polufinale iz 2002.godine kada su bili domaćini. Alžir (26.na rang-listi) je bolje plasiran od J.Koreje, ali su oni ipak autsajderi, ali ih ipak ne treba potceniti. Malo su se namučili da dođu na ovo prvenstvo, što može biti dodatni motiv, a prednost i iskusni selektor Vahid Halilhodžić, koji zna kako može motivisati ekipu za ovakva takmičenja. Da li su Belgija i Rusija zaista favoriti, otkriće već prvo kolo kada se 17.juna u Belo Horizonteu („Estadio Mineiaro“, kapaciteta 62.254 sedećih mesta), sastaju Belgija i Alžir, a istog dana u Cuiabi („Arena Pantanal“, kapaciteta 42.968 sedećih mesta), igraju Rusija i J.Koreja.

Interesantne kvote iz ove grupe:

BELGIJA se plasira u osminu finala: 1,17 kod bet365

RUSIJA se plasira u osminu finala: 1,45 kod mybet

JUŽNA KOREJA se plasira u osminu finala: 2,85 kod Bwin

ALŽIR se plasira u osminu finala: 6,50 kod 10bet

Izvor/ www.dnevna-kladionica.com

Nenad Pavlović
Prati me na:

Nenad Pavlović

Autor i menadžer at Kafanski selektor
Rođen u Kruševcu, odrastao u okolini Aleksandrovca. U Beogradu završio Srednju tehničku PTT, kao i VISOKU ICT školu. Na Univerzitetu Komenskog u Bratislavi (Slovačka) završio master studije menadžmenta informacionih sistema. Pored studija, dugo godina igrao futsal i fudbal, kako u Beogradu, tako i u Bratislavi. Po struci informatičar, u životu veliki zaljubljenik u fudbal, kafanu i sportsko novinarstvo. Inače jedan od osnivača sajta.
Nenad Pavlović
Prati me na:

Komentari

komentar/a

Nenad Pavlović

Rođen sam u Kruševcu. Inače sam iz okoline Aleksandrovca, u kom sam pohađao osnovnu školu. U Beogradu sam završio Srednju tehničku PTT, kao i VISOKU ICT školu. Magistrirao sam Menadžment informacionih sistema na Univerzitetu Komenski u Bratislavi (Slovačka). Dugo godina sam aktivno igrao fudbal i futsal, i posedujem UEFA C licencu za trenera. Iako sam po struci informatičar, veliki sam zaljubljenik u fudbal, kafanu i sportsko novinarstvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *