Čipovanje sportista

Sportisti bi trebalo da budu opremljeni mikročipovima, slično kao i psi, u borbi protiv dopinga u sportu! To smatraju neki funkcioneri u međunarodnim sportskim institucijama, prenosi londonski „Gardijan“.

Vest koja nije direktno povezana sa fudbalom, ali će sigurno uticati, možda najviše u budućnosti i na najpopularniji sport, ako zaživi. Majk Miler, izvršni direktor Svetske olimpijske asocijacije kaže da su te mere neophodne kao antidoping metoda, jer bi čipovi kontrolisali i detektovali zabranjene supstance.

On kaže da je to izneo u svoje ime, ali dodaje:

-Neki smatraju da ne bi trebalo ovo da radimo ljudima. Ali, ako smo kao nacija ljubitelja pasa spremni da to primenjujemo na njima, zašto se i sami ne bismo čipovali?

Neko bi rekao da su sadašnje doping kontrole sasvim dovoljne, jer su sportisti obavezni da urade doping test u svako doba dana jednom mesečno, kada kontrolori to žele i kada iznenada posete sportistu. Da ne govorimo o pravu na privatnost koje bi bilo ugroženo u slučaju čipovanja, a čini se da je veliki problem i selektivna primena antidoping testa, jer neke zemlje, poput SAD u pojedinim sportovima same kontrolišu svoje sportiste, bez ikakve međunarodne provere.

Mesi i Ronaldo će se sigurno izvući zbog godina i relativno skorog kraja karijere, ali pitanje je da li ćemo u budućnosti gledati kiborge u dresovima omiljenih klubova!?

Dalibor Janković
Dalibor Janković

Latest posts by Dalibor Janković (see all)

Komentari

komentar/a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.