Čipovanje sportista

Sportisti bi trebalo da budu opremljeni mikročipovima, slično kao i psi, u borbi protiv dopinga u sportu! To smatraju neki funkcioneri u međunarodnim sportskim institucijama, prenosi londonski „Gardijan“.

Vest koja nije direktno povezana sa fudbalom, ali će sigurno uticati, možda najviše u budućnosti i na najpopularniji sport, ako zaživi. Majk Miler, izvršni direktor Svetske olimpijske asocijacije kaže da su te mere neophodne kao antidoping metoda, jer bi čipovi kontrolisali i detektovali zabranjene supstance.

On kaže da je to izneo u svoje ime, ali dodaje:

-Neki smatraju da ne bi trebalo ovo da radimo ljudima. Ali, ako smo kao nacija ljubitelja pasa spremni da to primenjujemo na njima, zašto se i sami ne bismo čipovali?

Neko bi rekao da su sadašnje doping kontrole sasvim dovoljne, jer su sportisti obavezni da urade doping test u svako doba dana jednom mesečno, kada kontrolori to žele i kada iznenada posete sportistu. Da ne govorimo o pravu na privatnost koje bi bilo ugroženo u slučaju čipovanja, a čini se da je veliki problem i selektivna primena antidoping testa, jer neke zemlje, poput SAD u pojedinim sportovima same kontrolišu svoje sportiste, bez ikakve međunarodne provere.

Mesi i Ronaldo će se sigurno izvući zbog godina i relativno skorog kraja karijere, ali pitanje je da li ćemo u budućnosti gledati kiborge u dresovima omiljenih klubova!?

Dalibor Janković
Dalibor Janković

Latest posts by Dalibor Janković (see all)

Komentari

komentar/a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *