Srbi, se kući nikada ne vraćaju praznih ruku…

Danilo StojanovicMi devojke i naš veliki problem, najvažnija sporedna stvar na svetu. Prvo da razjasnimo nešto. Mi smo najvažnije na svetu, to je činjenica, mislim da obrazloženje nije potrebno, tako da ću se vratiti na svoju prvobitnu zamisao. Pišem o jednoj veoma bitnoj ličnosti, pišem o nekom, ko je zaslužan za mnoge radosne trenutke, muškaraca, dečaka, starije gospode. Naravno volela bih da se radi o „teta Danici“, da je ta lepa gospodja zaslužna za sve te suze, osmehe, uzvike, pa čak i višednevnu tugu svih muškaraca u našoj nam dragoj Srbiji. Ali nije tako, sada pišem o velikom gospodinu koji je rodjen te davne 1877. godine 24. oktobra u Lapovu . Da nije bilo njega, život onih koji gaje neizmerne simpatije prema „najvažnijoj sporednoj stvari na svetu“ sigurno bi bio totalno drugačiji. Malo je reći da je on upravo jedan od najzaslužnijih za sami početak fudbala u Srbiji. Činjenica da je bio zaljubljenik u fudbal nikako nije sporna, ali isto tako trebalo bi reći da je bio veliki zaljubljenik u Srbiju, odnosno tadašnju Jugoslaviju. Naime kao mladić otišao je na školovanje u Nemačku. Tamo je na prvi pogled zavoleo fudbal. Prema informacijama koje imam, za vreme studija jedno vreme je bio i golman Wisle iz Krakova u susednoj Poljskoj. Ipak, po završetku studija je odlučio da se vrati u Srbiju. Inženjer sa loptom u ruci, u Kragujevcu je izazvao pravo čudo. Iako je tada imao svega dvadesetak godina na osnivačkoj skupštini Šumadije dobio je jedan jako zanimljiv nadimak. Njegovo ime je Danilo Stojanović, a svim pravim zaljubljenicima u fudbal on je poznatiji kao Čika Dača!

Za sve one koji ne znaju, ovaj gospodin  je čovek po kome stadion u Kragujevcu „Čika Dača“ nosi to ime. Kao što smo već rekli on je doneo prvu fudbalsku loptu u Šumadiju 1903. godine. Iste godine, preciznije 14. septembra, osnovao je u Kragujevcu najstariji fudbalski klub u Srbiji, Šumadiju. Nešto kasnije odlazi u Beograd, u kom 1911, postaje  jedan od osnivača  slavnog BSK-a, iz kojeg se razvio današnji OFK Beograd. Čika Dača je bio  jedan od glavnih ljudi u srpskom fudbalu. U prilog tome ide i činjenica da je predsedavao na Osnivačkoj skupštini u Zagrebu, 18. aprila 1919., kada je osnovan Jugoslovenski nogometni savez.

Srbi, se kući nikada ne vraćaju praznih ruku...

Danilo je dugo godina radio u savezu. Učestvovao je u stvaranju mnogih reprezentativnih selekcija kao i u osnivanju mnogih klubova širom tadašnje Jugoslavije. Predsedavao je mnogim sednicama i prosto rečeno vukao naš fudbal napred.  Prvo sa Šumadijom , a kasnije sa svim ostalim klubovima u kojima je radio, često je umeo da organizuje i mnoge prijateljske utakmice. Naime na samom početku, nije bilo dovoljno klubova da bi se osnovala liga. Nije bilo ni sredstava. Ipak Danilu Stojanoviću to niej predstavljalo problem. Ovaj čovek je istinski voleo fudbal, i slobodno možemo reći tu svoju ljubav širio na teritoriji cele tadašnj eJugoslavije. Ostaće zapisano da je u rdonom Lapovu osnovao današnju Lokomotivu. 

Kragujevčani su mu se zahvalili tako što su stadionu dali ime baš „Čika Dača“, možda je zaslužio više. Ipak ovo je zemlja Srbija. Za sada za sećanje na njega ostaje stadion u Kragujevcu i statua sa njegovim likom. Ko zna, možda jednog dana Srbija dobije jedan nacionani stadion. Možda će baš on poneti ime junaka ove priče. Jedno je sigurno, Dača je to zaslužio! 

Čitaoci i bivši autori

Čitaoci i bivši autori

Naši čitaoci i bivši autori, Darija Amanović, Marijana Raduljević, Stefan Kitanović i Branislav Babin...
Čitaoci i bivši autori

Latest posts by Čitaoci i bivši autori (see all)

Komentari

komentar/a

Čitaoci i bivši autori

Naši čitaoci i bivši autori, Darija Amanović, Marijana Raduljević, Stefan Kitanović i Branislav Babin...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *