Dragan Mance – Legenda živi!

Na današnji dan 1962. godine u Beogradu, tačnije Zemunu, otac Ferdinand i majka Dušanka dobili su sina Dragana.

Svoju karijeru Dragan Mance počeo je u Galenici, sadašnjem Zemunu, i još kao mali pokazivao talenat za fudbaa, a več sa nepunih 17 godina prekomandovan je u prvi tim Galenike, tadašnjeg prvoligaša. Naravno, takav talenat nije prošao neopaženo, pa je Dragan 1980.godine potpisao ugovor sa Partizanom za koji je navijao od malih nogu.

Tog 15. Septembra rodila se jedna od najlepših, ali i najtragičnijih bajki u našem fudbalu. Navijači Partizana brzo su zavoleli mladog napadača, a njegova specifična proslava golova ( klizanje na kolenima sa visoko podignutim rukama) zauvek će ostati upamćena. Neverovatna je činjenica da su ga izuzetno poštovali i navijači drugih klubova.

U dresu Partizana odigrao je 279 utakmica i postigao 174 gola. Okitio se i titulom prvaka Jugoslavije u sezoni 1982/1983 i u toj sezoni bio najbolji strelac Crno-belih sa 15 pogodaka.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je nažalost samo 4 utakmice i nije uspeo da se upiše u strelce.

Kobna sudbina htela je da takav talenat ne doživi svoj vrhunac. 3. Septembra 1985.godine Dragan Mance poginuo je u saobračajnoj nezgodi žureći na trening. Istraga je utvrdila da je skrenuo i izgubio kontrolu nad vozilom da bi izbegao dete koje je istrčalo na kolovoz.

Njegov trener Nenad Bjeković izjavio je „Dragan Mance propustio je samo jedan trening u životu, onog dana kada je poginuo“

Jedna ulici u blizini stadiona Partizana nosi Draganovo ime, a nije tajna da bi mnogi navijači Crno-belih voleli da stadionu u Humskoj ponese ime jedne od najvećih legendi koja je trčala travnatim terenim u našoj zemljim

Dragan Mance – Legenda živi!

 

Foto/ wikipedia, sportska centrala

 

Milan Petković
Milan Petković

Latest posts by Milan Petković (see all)

Komentari

komentar/a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *