Drugi su krivi za sve pa tako i sudije

444116-sudija-shutterstock-45651928U poslednje vreme fudbalsku Srbiju potresaju razni problemi. Problemi sa sudijama i njihovim odlukama, loši rezultati reprezentacije, navijački ispadi… Sve su to nažalost, glavne vesti vezane za naš fudbal. Jedni pišu saopštenja, drugi kao traže neka rešenja… U principu je već godinama sve isto samo se šampion ne menja. To što je Partizan šampion već punih šest godina nikako se ne sviđa rukovodstvu Crvene zvezde, a samim tim i velikoj armiji navijača ovog slavnog i nekada jako uspešnog kluba. Po tradicionalnom srpskom receptu odgovornost za svoje postupke u principu, svaljujemo na druge. To je prosto deo našeg vaspitanja, i hteli mi to da priznamo ili ne, to je jedna od naših glavnih karakteristika. Jednostavno, drugi su krivi za sve. Pa tako i sudije… Kako nama tako i rukovodstvu Crvene zvezde – kako rukovodstvu Crvene zvezde tako i Delijama. Krive su sudije! Kriv je Tole! Krivo je more… Da su funkcioneri sa Marakane malo više gledali u svoje dvorište, sigurno bi imali daleko više razloga za zadovoljstvo. Ovako, ovih dana će verovatno uslediti saopštenje kako ih je Javor iz Ivanjice izigrao. Kako je recimo, Miodrag Gogić direktno uticao na realizaciju transfera Ifeanija Onjila, najskupljeg letošnjeg pojačanja. Možda će Tomislava Karadžića okriviti za to što na Marakanu nije došao bar jedan kvalitetan defanzivac. Verovatno će se žaliti i na loš rad Miška taksiste koji im je suviše kasno dovezao sasvim skromnog trenera Stojanovića. U svakom slučaju, formula uspeha je sledeća: oni napišu saopštenje, mi ga pročitamo i onda se unakrsno pitamo.

Odmah da kažem, greška Miodraga Gogića na utakmici Voždovca i Partizana nikako nije sporna. Iako sam navijač Partizana, mišljenja sam da je sudija morao da pokaže na belu tačku. Ali isto tako, pogrešio je i kada nije sudio jedanaesterac u korist Partizana (kada je Volkov u šesnaestercu Voždovca dobio lakat). Isto tako, pogrešio je Dejan Potočan na utakmici Spartaka i Donjeg Srema, kada je kapiten tima iz Subotice postigao pobedonosni gol iz ofsajda dubokog svega 9 metara. Na utakmici Crvene zvezde i Jagodine, Milovan Ristić nije podigao zastavicu kod vodećeg pogotka Beograđana, iako je imao puno pravo da to uradi. Vlado Glođević u Nišu, na meču domaćeg Radničkog i Partizana, propustio je da pokaže crveni karton jednom domaćem igraču (na kraju 0:0). Aleksandar Vasić u Humskoj nije pokazao na belu tačku kada je defanzivac Napretka takođe igrao rukom (na kraju 1:1). Sigurno je neko pogrešio i u Ivanjici, odnosno Kragujevcu, na Banjici… Ipak, Crvena zvezda i njena armija navijača gledaju samo na greške koje se dešavaju na utakmicama Partizana. Umesto da razmišljaju kako da treneru Stojanoviću obezbede pouzdanog štopera, oni se trude da promene Tomislava Karadžića. Uspešno su, izgleda, rešili sve probleme na Marakani, pa su spremni da preuzmu na sebe i problem našeg fudbala. Koliko su sposobni za tako nešto, pokazuju i činjenice da su, dugoročnim planovima, sistematskim i kvalitetnim radom, očistili svoje dvorište od igrača kao što su Srđan Mijailović, Kadu i Aleksandar Pantić. Na dobrom su putu da se reše i Marka Vešovića, odnosno Filipa Mladenovića. Ne bi me začudilo da istim putem krenu i Luka Milunović, odnosno Filip Kasalica.

Nekada su sudije sudile, igrači igrali, navijači gledali. Funkcioneri klubova su bili zaduženi za stvaranje normalnih uslova za rad igrača i trenera. Danas smo došli do toga da funkcioneri nisu u stanju da obezbede normalne uslove za rad i funkcionisanje kluba. O kvalitetnim igračima i trenerima nećemo ni da pričamo… Ako se po koji dobar trener nađe, vezuju mu se ruke i seče mu se glava. Kvalitetniji igrači se odmah prodaju, a novac ide u nepoznatom pravcu. Sudije, ni krive ni dužne, tako dolaze u situaciju da svojim odlukama (ispravnim/neispravnim) rešavaju utakmice. Možda oni to i ne žele… Ipak, treba primetiti da u prvim postavama igraju ugavlnom igrači slabijeg kvaliteta od onih na klupi. Treneri i ne utiču previše na sastave svojih timova. Kada daju savete, u principu, niko od igrača ih i ne sluša. Kada su u pitanju navijači, onih pravih na stadionima odavno nema. Tu su neki novi koji klinci koji pale tribine i biraju kapitene. Najgore od svega, što smo se u to sivilo našeg fudbala uklopili i mi sami. Ne branim Toleta, ali sam siguran da nije za sve baš jedino on kriv. Nemam ništa protiv da ga zameni bilo ko! Pitam vas samo da li će taj neko biti bolji? Da li će klubovi oživeti zahvaljujući jednom čoveku?

*Obzirom da ovo nije zvanični stav redakcije, te da smo protivnici cenzure, kolumnu kao izraz mišljenja našeg istaknutog člana smo preneli u celosti.

Nenad Pavlović
Prati me na:

Nenad Pavlović

Autor i menadžer at Kafanski selektor
Rođen u Kruševcu, odrastao u okolini Aleksandrovca. U Beogradu završio Srednju tehničku PTT, kao i VISOKU ICT školu. Na Univerzitetu Komenskog u Bratislavi (Slovačka) završio master studije menadžmenta informacionih sistema. Pored studija, dugo godina igrao futsal i fudbal, kako u Beogradu, tako i u Bratislavi. Po struci informatičar, u životu veliki zaljubljenik u fudbal, kafanu i sportsko novinarstvo. Inače jedan od osnivača sajta.
Nenad Pavlović
Prati me na:

Komentari

komentar/a

Nenad Pavlović

Rođen sam u Kruševcu. Inače sam iz okoline Aleksandrovca, u kom sam pohađao osnovnu školu. U Beogradu sam završio Srednju tehničku PTT, kao i VISOKU ICT školu. Magistrirao sam Menadžment informacionih sistema na Univerzitetu Komenski u Bratislavi (Slovačka). Dugo godina sam aktivno igrao fudbal i futsal, i posedujem UEFA C licencu za trenera. Iako sam po struci informatičar, veliki sam zaljubljenik u fudbal, kafanu i sportsko novinarstvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *