FIFA rangiranje

Izvor: fifa.com

Poznato je da FIFA svakog meseca objavljuje zvaničnu rang-listu svih reprezentacija, što se uzima kao validni kriterijum u određivanju popularnih “šešira“ prilikom žrebanja za velika takmičenja kao što je i predstojeće SP u Rusiji 2018. Logično je da postignuti dobri rezultati garantuju skok na ovoj rang-listi. I obrnuto, loše partije i porazi imaju za posledicu pad ili gubitak renomea.

Ako se osvrnemo na nedavno završene kvalifikacione cikluse u svim zonama širom sveta, znajući imena sigurnih učesnika, ali i nacionalnih selekcija koje su na korak, obzirom da ih očekuju dueli u baražu (ili plej-ofu kako vam drago), dolazimo do zaključka kako nikakva rang-lista ne može da bude apsolutni pokazatelj kvaliteta. Čile je zvanično 9-i na FIFA rang-listi, a Vels 13-i, što im nije “pomoglo“ da odu u Rusiju.

Izvor: fifa.com

Slična sudbina mogla bi da zadesi i sedmoplasirane Švajcarce, ukoliko zaglave u baražu. S druge strane nekoliko nacionalnih timova su od totalnih autsajdera avanzovali u prijatna iznenađenja. Saudijska Arabija sa mesta broj 53 i Panama sa 60-e pozicije, uspeli su da nadmaše brojne favorite i izbore plasman na Mundijal.

Izvor: fifa.com
Izvor: fifa.com

Honduras zauzima 74. mesto na rang-listi, pa ukoliko eliminiše 50-u Australiju, u interkontinentalnom pIej-of okršaju, postao bi učesnik Mundijala sa najnižim renkingom. Dakle ono što je najvažnije jesu dešavanja na travnatom terenu. A rejting je tek obična “maska“ koja papirnate favorite ponekad zavara i navede na krivi put. I to onaj put koji ne vodi u Rusiju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boban Marković
Boban Marković

Latest posts by Boban Marković (see all)

Komentari

komentar/a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *