FK BORAC

                           vozdovac vojvodina spartak radnik-surdulica radnicki-nis rad partizan novi-pazar napredak-krusevac mladost-lucani metalac javor cukaricki crvena-zvezda borac-cacak backa

12Odmah po završetku I Svetskog rata u Čačku se počeo igrati fudbal. Po nekim izvorima prva fudbalska utakmica odigrana je 1920. godine a FK „ BORAC“ je osnovan šest godina kasnije. Grupa sindikalno organizovanih radnika je uoči 1. maja 1926. godine osnovala klub koji je prvo imao crvene a nešto kasnije crveno-bele dresove. Prvi predsednik kluba je bio stolarski radnik Jovan Jolović.Do II Svetskog rata najveći uspeh kluba bilo je osvajanje 1. mesta u Zapadno-moravskoj župi 1934.godine.

Posle pauze za vreme II Svetskog rata klub nastavlja sa radom i već 1946. godine igra kvalifikacije za 1. ligu protiv beogradske Crvene zvezde.Sledeći veliki uspeh je osvajanje Kupa Srbije 1958. godine da bi četiri godine kasnije ostvaren plasman u II Saveznu ligu. Prvu kvalifikacionu utakmicu protiv OFK Titograda, na gostavanju, Borac je izgubio 1:3. A u revanšu na stadionu kraj Morave, 15.jula 1962.godine sa šest pogodaka u drugom poluvremenu, Borac stiže do plasmana u II Saveznu ligu. Tim / Radović, Vebel, Gavrilović, Prelić, Stefanović, Radonjić, Dragićević, Matović, Paunović, Terzić, Dabović / koji jc predvodio legenda kluba, trener Živorad Bia Stanković, je tako obezbedio Savezni stepen takmičenja i do danas ga nikada nije gubio.

Dugi niz godina Borac je igrao u II Saveznoj ligi a san o plasmanu u I ligu ostvaren je 1994. godine. Predhodno su sjajne generacije čačanskih crveno-bclih igrale tri puta kvalifikacije / 1969./70. god. Borac – Banja luka /, 1970,/l.god. Sutjeska Nikšić, 1972./3. Proleter – Zrenjanin /. U sezoni 1993./4.god. Borac je po prvi put obezbedio plasman u I Saveznu ligu. Ekipu u kojoj su nastupali Žarić, Drakulić, I.Dragutinović, Vasov, Starčević, Mijanović, Ristovski, Calov, V.Dragutinović, Anić, Đukanović, Simić, Slović, Božović obezbedila je mesto u eliti. U toj sezoni treneri su bili Milovan Đorić, Dragutin Spasojević i Nenad Starovlah. Drugi put plasman u I ligu obezbeđenje u sezoni 1995./6.god. kada je trener bio Dimitrije Mitrović a nastupali su Savić, Dragić, Dragutinović, Prodanović, Vasov, Dragićević, Aleksić, Milovanović, Vitakić, Huseinović, Gojković…U sezoni 1998./9.god. Borac se treći put vraća u I ligu predvođen trenerom Brankom Smiljanićem . U toj ekipi su igrali Milekić, Zimonjić, Ćirković, Plazinić, Vasić, Poledica, Jelić, Dragutinović… Nakon toga sledi nekoliko sezona igranja u II ligi a četvrti povratak u I ligu ostvaren je u sezoni 2002./3- god. na čelu sa trenerom Radovanom Gudurićem. U toj sezoni igrali su Đurić, Stevanović, Božović, Stević, Dragutinović, Kovačević, Živković, Nešić, Vukajlović, Plazinić, Zlatković, Kostić, Rendulić, Rakočević, Jelić… Od tada Borac postaje stabilan član srpske fudbalske elite. U sezoni 2005./6. god. crveno-beli su sezonu završili na 7. mestu što je bio najbolji rezultat u istoriji kluba.

Međutim, u predhodnoj sezoni 2007./8. god. otišlo se još dalje. Osvajanjem 4. mesta klub je po prvi put obezbedio plasman u evropsko takmičenje tj. UEFA kup. U prvom delu sezone ekipu je trenirao Miodrag Božović dok je istorijski plasman overio Milovan Rajevac.

Autor teksta: Mile Marković

Izvor: www.boracfk.com

                           vozdovac vojvodina spartak radnik-surdulica radnicki-nis rad partizan novi-pazar napredak-krusevac mladost-lucani metalac javor cukaricki crvena-zvezda borac-cacak backa