FK ČUKARIČKI

                           vozdovac vojvodina spartak radnik-surdulica radnicki-nis rad partizan novi-pazar napredak-krusevac mladost-lucani metalac javor cukaricki crvena-zvezda borac-cacak backa

mali_logoFudbalski klub Čukarički je osnovan 4. Jula 1926. godine u radničkom delu stare Čukarice. Zanimljiva je činejnica da je osnivačka skupština održana, u kafani! Prema osnivačkom programu donetim u kafani „Majdan“ klub je poneo ime „ČSK – Čukarički sportski klub“. Za klupsku boju izabrana je belo-crna što je održano i do dana današnjeg. Prvi predsednik kluba bio je Miloš Ilić, rezervni vazduhopovni kapetan 1. klase i prvi srpski avijatičar. Na samom početku, tim je trenirao i igrao na terenima oko Vilimana, Makišu i u Prepolačkoj ulici na Mihajlovcu. Kako je vreme prolazilo, klub se polako i razvijao. Prve zvanične prostorije obezbeđene su u Zrmanjskoj ulici, dok je prvi teren bio teren ispod Sokolane. Po završetku Drugog svetskog rata teren Čukaričkog nalazilo se na Banovom brdu pored pijace, a 1969. godine Čukarički s epreselio u svoj sadašnji dom u ulici Beogradskog bataljona. Dres Čukaričkog su uoči II svetskog rata, kao i u toku samog rata nosili istaknuti fudbaleri kao što su Blagoje Moša Marjanović, Franjo Joža Giler, Aleksandar Petrović Pikavac, Đorđe Jovanić, Matija Perlić i drugi.

Po okončanju rata fudbalski klub je nastavio takmičenje u sezoni 1948/1949. u Drugom razredu. Značajniji uspeh je postignut u sezoni 1966/1967, kada je osvojeno prvo mesto u Drugoj beogradskoj ligi i Kup oslobođenja Beograda. Tada je „Čukarički“ ušao u Prvu beogradsku ligu a sledeće godine u Srpsku ligu, gde je godinama bio pri vrhu. Sledeći značajan korak napravljen je u sezoni 1971/1972 kada je kroz kvalifikacije ostvaren plasman u jaku Drugu saveznu ligu. Među drugoligašima sa „Istoka“ FK Čukarički je imao dva zapažena plasmana: 5. mesto u sezoni 1973/1974 i 7. mesto u prvenstvu 1975/1976.

Početkom 90-tih godina FK Čukarički startuje u Trećoj ligi – Sever (sezona 1991/1992), a zatim nastupa u Srpskoj ligi – Sever (sezona 1992/1993) i Drugoj saveznoj B ligi (1993/1994 i 1994/1995). Član je najvišeg ranga – Prve savezne lige grupa A u periodu 1995-1998, sledeće sezone je drugoligaš – grupa „Istok“, da bi naredne četiri sezone opet bio prvoligaš. Osvaja drugoligaški „Zapad“ u sezoni 2003/2004. i vraća se u Prvu saveznu ligu. najbolji plasman u elitnoj ligi ostvario je u sezoni 1999/2000 kada se plasirao na 6. mesto u konkurenciji 22 kluba. U sezonama 1996/1997 i 1997/1998 nastupao je u međunarodnoj konkurenciji, u okviru Inter-toto kupa (Čukarički – Gloria Bistriţa (Rumunija) 3:2 ; Čukarički – Spartak Varna 3:0; Montpellier – Čukarički 3:1 ; Groningen – Čukarički 1:0)

U superligaškom karavnu Čukarički je ostao sve do kraja sezone 2010/11 kada je šampionat završio na poslednjem mestu. Usledila su teška vremena za popularne „Brđane“. Zbog velikih dugova i loše finansijske situavcije 2011. godie Čukarički je otišao u stečaj, i bio izbačen u treći rang srpskog fudbala. Pretilo je gašenje kluba, a onda usledila prodaja na javnoj licitaciji organizovanoj godinu dana kasnije. Bio je to novi početak Čukaričkog. Klub je kupila kompanija ADOC na čelu sa Milanom Galetom Obradovićem i to je donelo bolje dana za Čukarički. Klub se ekspresno vratio u superligaški karavan i zabeležio najbolje rezultate u dosadašnjoj istoriji kluba. Čukarički trenutno važi za jedan od najbolje organizovanih klubova u zemlji, a veliki akcenat dat je radu i razvoju omladinske škole kluba.

FK Čukarički Beograd

Domaće utakmice Čukarički igra na stadionu Čukaričkog na Banovom Brdu u jugo-zapadnom delu Beograda, opština „Čukarica“, na samom obodu park šume i izletišta „Košutnjak“. U kompleksu se pored glavnog terena nalaze i dva pomoćna terena sa veštačkom travom. U Avgustu 2013. godine izgrađeni su reflektori po svim standardima EUFA i FIFA, tako da je omogućeno igranje noćnih utakmica. Kapacitet stadiona je 4.070 sedećih mesta. U budućnosti se planira izgradnja novog stadiona sa oko 12 000 sedećih mesta i , sa svim pratećim objektima. Projekt za ovaj stadion je već završen.

Stadion Čukaričkog Beograd

Izvor: www.fkcukaricki.rs

                           vozdovac vojvodina spartak radnik-surdulica radnicki-nis rad partizan novi-pazar napredak-krusevac mladost-lucani metalac javor cukaricki crvena-zvezda borac-cacak backa

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.