FK ČUKARIČKI

                           vozdovac vojvodina spartak radnik-surdulica radnicki-nis rad partizan novi-pazar napredak-krusevac mladost-lucani metalac javor cukaricki crvena-zvezda borac-cacak backa

mali_logoFudbalski klub Čukarički je osnovan 4. Jula 1926. godine u radničkom delu stare Čukarice. Zanimljiva je činejnica da je osnivačka skupština održana, u kafani! Prema osnivačkom programu donetim u kafani „Majdan“ klub je poneo ime „ČSK – Čukarički sportski klub“. Za klupsku boju izabrana je belo-crna što je održano i do dana današnjeg. Prvi predsednik kluba bio je Miloš Ilić, rezervni vazduhopovni kapetan 1. klase i prvi srpski avijatičar. Na samom početku, tim je trenirao i igrao na terenima oko Vilimana, Makišu i u Prepolačkoj ulici na Mihajlovcu. Kako je vreme prolazilo, klub se polako i razvijao. Prve zvanične prostorije obezbeđene su u Zrmanjskoj ulici, dok je prvi teren bio teren ispod Sokolane. Po završetku Drugog svetskog rata teren Čukaričkog nalazilo se na Banovom brdu pored pijace, a 1969. godine Čukarički s epreselio u svoj sadašnji dom u ulici Beogradskog bataljona. Dres Čukaričkog su uoči II svetskog rata, kao i u toku samog rata nosili istaknuti fudbaleri kao što su Blagoje Moša Marjanović, Franjo Joža Giler, Aleksandar Petrović Pikavac, Đorđe Jovanić, Matija Perlić i drugi.

Po okončanju rata fudbalski klub je nastavio takmičenje u sezoni 1948/1949. u Drugom razredu. Značajniji uspeh je postignut u sezoni 1966/1967, kada je osvojeno prvo mesto u Drugoj beogradskoj ligi i Kup oslobođenja Beograda. Tada je „Čukarički“ ušao u Prvu beogradsku ligu a sledeće godine u Srpsku ligu, gde je godinama bio pri vrhu. Sledeći značajan korak napravljen je u sezoni 1971/1972 kada je kroz kvalifikacije ostvaren plasman u jaku Drugu saveznu ligu. Među drugoligašima sa „Istoka“ FK Čukarički je imao dva zapažena plasmana: 5. mesto u sezoni 1973/1974 i 7. mesto u prvenstvu 1975/1976.

Početkom 90-tih godina FK Čukarički startuje u Trećoj ligi – Sever (sezona 1991/1992), a zatim nastupa u Srpskoj ligi – Sever (sezona 1992/1993) i Drugoj saveznoj B ligi (1993/1994 i 1994/1995). Član je najvišeg ranga – Prve savezne lige grupa A u periodu 1995-1998, sledeće sezone je drugoligaš – grupa „Istok“, da bi naredne četiri sezone opet bio prvoligaš. Osvaja drugoligaški „Zapad“ u sezoni 2003/2004. i vraća se u Prvu saveznu ligu. najbolji plasman u elitnoj ligi ostvario je u sezoni 1999/2000 kada se plasirao na 6. mesto u konkurenciji 22 kluba. U sezonama 1996/1997 i 1997/1998 nastupao je u međunarodnoj konkurenciji, u okviru Inter-toto kupa (Čukarički – Gloria Bistriţa (Rumunija) 3:2 ; Čukarički – Spartak Varna 3:0; Montpellier – Čukarički 3:1 ; Groningen – Čukarički 1:0)

U superligaškom karavnu Čukarički je ostao sve do kraja sezone 2010/11 kada je šampionat završio na poslednjem mestu. Usledila su teška vremena za popularne „Brđane“. Zbog velikih dugova i loše finansijske situavcije 2011. godie Čukarički je otišao u stečaj, i bio izbačen u treći rang srpskog fudbala. Pretilo je gašenje kluba, a onda usledila prodaja na javnoj licitaciji organizovanoj godinu dana kasnije. Bio je to novi početak Čukaričkog. Klub je kupila kompanija ADOC na čelu sa Milanom Galetom Obradovićem i to je donelo bolje dana za Čukarički. Klub se ekspresno vratio u superligaški karavan i zabeležio najbolje rezultate u dosadašnjoj istoriji kluba. Čukarički trenutno važi za jedan od najbolje organizovanih klubova u zemlji, a veliki akcenat dat je radu i razvoju omladinske škole kluba.

FK Čukarički Beograd

Domaće utakmice Čukarički igra na stadionu Čukaričkog na Banovom Brdu u jugo-zapadnom delu Beograda, opština „Čukarica“, na samom obodu park šume i izletišta „Košutnjak“. U kompleksu se pored glavnog terena nalaze i dva pomoćna terena sa veštačkom travom. U Avgustu 2013. godine izgrađeni su reflektori po svim standardima EUFA i FIFA, tako da je omogućeno igranje noćnih utakmica. Kapacitet stadiona je 4.070 sedećih mesta. U budućnosti se planira izgradnja novog stadiona sa oko 12 000 sedećih mesta i , sa svim pratećim objektima. Projekt za ovaj stadion je već završen.

Stadion Čukaričkog Beograd

Izvor: www.fkcukaricki.rs

                           vozdovac vojvodina spartak radnik-surdulica radnicki-nis rad partizan novi-pazar napredak-krusevac mladost-lucani metalac javor cukaricki crvena-zvezda borac-cacak backa