FK NOVI PAZAR

                           vozdovac vojvodina spartak radnik-surdulica radnicki-nis rad partizan novi-pazar napredak-krusevac mladost-lucani metalac javor cukaricki crvena-zvezda borac-cacak backa

FkNoviPazarFK Novi Pazar je crpcki fudbalski klub iz Novog Pazara. Osnovan je 1928. i trenutno se takmiči u Superligi Srbije. Svoje domaće utakmice igra na gradskom stadionu u Novom Pazaru, koji ima kapacitet za 12.000 gledalaca. Dve najveće navijačke grupe Novog Pazara su Torcida Sandžak i Ekstremi. Klub je osnovan 1928. godine. Po osnivanju klub je nosio naziv „Sandžak“, a kasnije „Deževa“. Fuzijom „FK Deževa“ i „FK Ras“ nastao je sadašnji „FK Novi Pazar“ 1962. godine. Bio je amaterski prvak u bivšoj SFRJ, član Druge lige grupa Istok i član Jedinstvene druge lige na nivou bivše SFRJ.

Uspon kluba počinje polovinom 80-ih godina, kada po prvi put postaje član Druge lige grupa Istok. Već u debitantskoj sezoni, 1984/85, osvojio je drugo mesto, sa pet bodova manje od pobednika OFK Beograda. I u naredne tri sezone je beležio odlične rezultate (četvrto, treće i šesto mesto), pa je i izborio plasman u Jedinstvenu drugu ligu za sezonu 1988/89. Međutim, u jakoj konkurenciji zauzeo je pretposlednje, devetnaesto, mesto i ispao u Međurepubličku ligu, treći stepen takmičenja.

Od sezone 1992/93. ponovo je drugoligaš i taj status je zadržao skoro dve decenije, sa izuzetkom sezone 2002/03. kada je nakratko bio član Srpske lige. Dva puta je izborio baraž za I Saveznu ligu, i oba puta je poražen. Prvi poraz pretrpeo je 1994. od Sutjeske iz Nikšića, a drugi 1995. od Slobode iz Užica.

Klub je u sezoni 2010/11. zauzeo 3. mesto u Prvoj ligi Srbije, ali je nakon odustajanja BASK-a, koji je bio prvak Prve lige, od igranja u Superligi, na sednici IO FSS 11. jula 2011. doneta odluka da umesto BASK-a u sezoni 2011/12. u Superligi igra Novi Pazar, koji je tako po prvi put u svojoj istoriji zaigrao u elitnom rangu. Pazarci su u prvoj sezoni zauzeli 14. mesto i izborili opstanak, da bi isti plasman ponovili i sledeće sezone. U sezoni 2014/15. ostvarili su najbolјi plasman u istoriji kluba, jer su zauzeli 5. mesto.

Izvor: sr.wikipedia.org

                           vozdovac vojvodina spartak radnik-surdulica radnicki-nis rad partizan novi-pazar napredak-krusevac mladost-lucani metalac javor cukaricki crvena-zvezda borac-cacak backa