FK NOVI PAZAR

                           vozdovac vojvodina spartak radnik-surdulica radnicki-nis rad partizan novi-pazar napredak-krusevac mladost-lucani metalac javor cukaricki crvena-zvezda borac-cacak backa

FkNoviPazarFK Novi Pazar je crpcki fudbalski klub iz Novog Pazara. Osnovan je 1928. i trenutno se takmiči u Superligi Srbije. Svoje domaće utakmice igra na gradskom stadionu u Novom Pazaru, koji ima kapacitet za 12.000 gledalaca. Dve najveće navijačke grupe Novog Pazara su Torcida Sandžak i Ekstremi. Klub je osnovan 1928. godine. Po osnivanju klub je nosio naziv „Sandžak“, a kasnije „Deževa“. Fuzijom „FK Deževa“ i „FK Ras“ nastao je sadašnji „FK Novi Pazar“ 1962. godine. Bio je amaterski prvak u bivšoj SFRJ, član Druge lige grupa Istok i član Jedinstvene druge lige na nivou bivše SFRJ.

Uspon kluba počinje polovinom 80-ih godina, kada po prvi put postaje član Druge lige grupa Istok. Već u debitantskoj sezoni, 1984/85, osvojio je drugo mesto, sa pet bodova manje od pobednika OFK Beograda. I u naredne tri sezone je beležio odlične rezultate (četvrto, treće i šesto mesto), pa je i izborio plasman u Jedinstvenu drugu ligu za sezonu 1988/89. Međutim, u jakoj konkurenciji zauzeo je pretposlednje, devetnaesto, mesto i ispao u Međurepubličku ligu, treći stepen takmičenja.

Od sezone 1992/93. ponovo je drugoligaš i taj status je zadržao skoro dve decenije, sa izuzetkom sezone 2002/03. kada je nakratko bio član Srpske lige. Dva puta je izborio baraž za I Saveznu ligu, i oba puta je poražen. Prvi poraz pretrpeo je 1994. od Sutjeske iz Nikšića, a drugi 1995. od Slobode iz Užica.

Klub je u sezoni 2010/11. zauzeo 3. mesto u Prvoj ligi Srbije, ali je nakon odustajanja BASK-a, koji je bio prvak Prve lige, od igranja u Superligi, na sednici IO FSS 11. jula 2011. doneta odluka da umesto BASK-a u sezoni 2011/12. u Superligi igra Novi Pazar, koji je tako po prvi put u svojoj istoriji zaigrao u elitnom rangu. Pazarci su u prvoj sezoni zauzeli 14. mesto i izborili opstanak, da bi isti plasman ponovili i sledeće sezone. U sezoni 2014/15. ostvarili su najbolјi plasman u istoriji kluba, jer su zauzeli 5. mesto.

Izvor: sr.wikipedia.org

                           vozdovac vojvodina spartak radnik-surdulica radnicki-nis rad partizan novi-pazar napredak-krusevac mladost-lucani metalac javor cukaricki crvena-zvezda borac-cacak backa

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.