Istorija fudbala u Srbiji

КрпењачаSrbija nije Brazil, ali Srbija jeste  zemlja fudbala. Svi ga gledamo. Svi ga volimo. Svi ga igramo. Svako od vas zna ko je Nemanja Vidić, i svi znate za Zvezdu i Partizan. Neki su čuli i za Šumadiju, ali neki nažalost nisu. Za sve one koji nisu, mi smo tu. Potrudićemo se da Vam hronološkim redom u više priča predstavimo naš fudbal. Od njegovog samog početka, pa do dana današnjeg. Odlučili smo da istoriju najvažnije sporedne stvari na svetu podelimo u nekoliko etapa. Ova prva predstavlja period od prve fudbalske lopte u Srbiji pa do kraja Drugog svetskog rata. Potrudićemo se da Vam predstavimo likove i dela ljudi koji su nam početkom prošlog veka poklonili ovu zanimljivu i uzbudljivu igru.

Da li ste se nekada zapitali šta zaista znate o istoriji našeg fudbala? Prvi klub? Prva lopta? Možda jeste a možda i niste. U nekoliko kraćih priča pokušaćemo da Vam opišemo istoriju našeg fudbala, njegove uspone i padove, funkcionere, trenere, fudbalere i naravno navijače. U ovoj priči pročitajte kako je sve počelo, kako se pojavila prva fudbalska lopta na ovim prostorima i ko je to doneo fudbal u Srbiju.

U proleće 1896. Jevrejin  Hugo Buli završio je svoje školovanje u Hamburgu i vratio se nazad u Srbiju. Kao suvenir iz Nemačke i uspomenu na studentske dane sa sobom je poneo loptu. Po dolasku u Beograd ipak se predomislio i odlučio da loptu odnese u Beogradsko gimnastičko društvo „Soko“ i pokloni je  svojim prijateljima.  Ubrzo zatim, 12. maja 1896. osnovao je Loptačku sekciju u okviru ovog društva. Svršeni student trgovine, 7 dana kasnije organizovao je i demonstraciju fudbala kao igre.

Tako je  19. maja u Beogradu odigrana  prva fudbalska utakmica. Na prostoru Nebojšine kule ispod Kalemegdana okupio se veliki broj znatiželjnih građana a članovi Loptačke sekcije su im pokazali novu igru. Ovu akciju ispratile su i tadašnje novine, hvaleći igru i ističući da će biti dobra i korisna za mlade ljude.

4

Odmah posle prve utakmice fudbal je osvojio srca Beograđana. Gradom se brzo širila priča o novoj igri, pa se tako počelo razmišljati i osnivanju prvih klubova. Uz podršku  tadašnjeg ministra inostranih poslova  Srbije, Andre Nikolića, Hugo Bil je pokrenuo inicijativu osnivanja skupštine Prvog srpskog društva za igru loptom. Tako je 1. maja 1899. Za predsednika formirane skupštine izabran Feti Bej (turski poslanik u Beogradu), a za potpredsednika advokat Mihailo Živadinović.

Koliko se fudbal brzo razvijao govori i činjenica da je 3. maja 1901. u Subotici  osnovan  prvi klub, Sportski atletski klub „Bačka“. Dve godine kasnije 14.septembra 1903. legendarni Čika Dača je u Kragujevcu osnovao  „Šumadiju“.  Pošto je Bačka u vreme osnivanja bila u sastavu Austro-ugarske monarhije a Šumadija na srpskom tlu došlo se do terminologije, da je „Bačka“ najstariji klub u Srbiji dok je „Šumadija najstariji srpski fudbalski klub. Posle kraćeg vremena osnovani su i Srpski mač, Soko, BASK, Dušan Silni.

1.septembra 1911. osnovan je Beogradski sport klub (BSK). Ovaj klub je dominirao srpskom scenom tri decenije sa osvojenih 5 titula prvaka države i tako posato najtrofejniji i najbolji klub Kraljevine Jugoslavije. Nešto više o svim ovim klubovima  pročitajte u nekoj od naših sledećih priča.

18. aprila 1919. osnovan je Jugoslovenski nogometni savez u Zagrebu. Na toj osnivačkoj skupštini predsedavao je Danilo Stojanović (legendarni Čika Dača) koji je osnivač Šumadije, BSK i još nekoliko klubova. Za prvog predsednika JNS izabran je Hink Virt, a predstavnik iz Beograda je bio Boško Simonović – student arhitekture, koji je kasnije bio i selektor reprezentacije. Ova skupština se smatra i kao početak rada današnjeg Fudbalskog Saveza Srbije (FSS).

1930. bio je registrovan 51 klub u Beogradu, a Beogradski loptaški savez imao je 91 člana. Posle nekoliko nesloga u savezima, 16. maja 1930. sazvana je skupština u Zagrebu i tada je izglasana seoba u Beograd, a pritom je savez dobio i novo ime, Fudbalski savez Jugoslavije. Iste godine održano je Prvo svetsko prvenstvo u Ugurgvaju. Na tom prvenstvu bez hrvatskih igrača reprezentacija Jugoslavije je podelila treće i četvrto mesto.  Nešto više o tome  pročitajte u nekoj od naših sledećih priča.

5074_fudbal_f

Legendarna prepričavanja Urugvaja i uživanje Beograđana u majstorijama Moše Marjanovića i Aleksandra Tirnanića, prekinuo je Hitlerov pakleni plan i početak rata. Mnogi fudbaleri su se hrabro borili i na raznim frontovima ostavili  svoje živote. Ipak, oni koji su uspeli da prežive okupaciju i izbore slobodu, krenuli su da pišu neku novu istoriju našeg fudbala.

Po završetku rata  počelo je obnavljanje stadiona i igrališta. Počeli su da niču i novi klubovi. Tako je 25. februara 1945. osnovan Metalac, kasnije preimenovan u BSK pa u OFK Beograd. Iste godine 4. marta  osnovana je Crvena Zvezda a 4. oktobra Partizan. Tada su obnovljeni mnogi timovi i bubamara se opet zakotrljala. Zbog velikog povećanja broja klubova 1948. obnovljen je rad Fudbalskog saveza Jugoslavije. Detaljnije u nekoliko sledećih priča…

Nenad Pavlović
Prati me na:

Nenad Pavlović

Autor i menadžer at Kafanski selektor
Rođen u Kruševcu, odrastao u okolini Aleksandrovca. U Beogradu završio Srednju tehničku PTT, kao i VISOKU ICT školu. Na Univerzitetu Komenskog u Bratislavi (Slovačka) završio master studije menadžmenta informacionih sistema. Pored studija, dugo godina igrao futsal i fudbal, kako u Beogradu, tako i u Bratislavi. Po struci informatičar, u životu veliki zaljubljenik u fudbal, kafanu i sportsko novinarstvo. Inače jedan od osnivača sajta.
Nenad Pavlović
Prati me na:

Komentari

komentar/a

Nenad Pavlović

Rođen sam u Kruševcu. Inače sam iz okoline Aleksandrovca, u kom sam pohađao osnovnu školu. U Beogradu sam završio Srednju tehničku PTT, kao i VISOKU ICT školu. Magistrirao sam Menadžment informacionih sistema na Univerzitetu Komenski u Bratislavi (Slovačka). Dugo godina sam aktivno igrao fudbal i futsal, i posedujem UEFA C licencu za trenera. Iako sam po struci informatičar, veliki sam zaljubljenik u fudbal, kafanu i sportsko novinarstvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *