Iz Zemlje izlazećeg sunca do Superlige

Koliko biste neobičnom i zanimljivom ocenili netipičnu stvar da u Superligi Srbije igraju i dva Japanca?

Ako nisu Crvena zvezda i Partizan, obično se ne pamti. Ali danas izlazimo iz okvira svakodnevice i predstavljamo dva Japanca koji nastupaju na srpskim terenima za Radnički iz Niša i subotički Spartak.

Riota Noma

Dvadesetšestogodišnji ofanzivni vezista u niški Radnički dolazi u zimskom prelaznom roku prošle sezone – januar 2017.

Godine 2013, pošto je prethodno nastupao za tim jednog japanskog univerziteta, prvi put seli se u Evropu, i to u naš region. Potpisuje svoj prvi iole ozbiljniji ugovor i postaje igrač Rudara iz Pljevalja, učesnika Prve crnogorske lige. Ako treba oceniti – dug i uspešan boravak.

U Rudaru je ostao čak tri i po sezone i za to vreme nanizao sasvim zadovoljavajuće rezultate. U sezoni 2014/15. osvojio je titulu prvaka Crne Gore, bili su pobednici Kupa naredne sezone (2015/16), a verovatno najdraže iskustvo, zbog koga i igrači hrle ka igranju u Evropi, učestvovao je na evropskoj sceni. U kvalifikacijama za Ligu Evrope u sezoni 2016/17. i u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2015/16.

Već punu godinu kako je u Nišu (trogodišnji ugovor), a ambicije postoje.

,,Srbiju i Japan je nemoguće porediti. Radi se o dve potpuno različite kulture. Sviđa mi se srdačnost srpskog naroda, ljudi oko mene se trude da se osećam prijatno i kao kod svoje kuće. Nije bilo problema. Porodica me podržava u svemu, a dobro znaju da mi je veliki san da zaigram fudbal u Evropi. Posle Crne Gore, napravio sam korak napred dolaskom u Radnički, borimo se za igranje u Evropi, a to je sva motivacija koja je potrebna jednom igraču.“

Ove sezone je za Meraklije sa Čaira upisao 19 nastupa i dva puta je bio strelac – u utakmicama sa Mačvom i Radom. U avgustu kada su snage odmerene sa aktuenim šampion Partizanom, bio je proglašen za igrača utakmice.

Noboru Šimura

Još jedan Japanac i još jedan vezista. Prvi Japanac u istorji subotičkog Spartaka.

Njegova fudbalska priča počinje na jednom koledžu gde je proveo četiri godine. A onda, slično svom sunarodniku, dolazak u Crnu Goru u februaru 2015.

Upisuje nastupe za čak četiri crnogorska kluba, redom – Berane, Mornar Bar, Bokelj i Sutjeska Nikšić. Sa Sutjeskom je osvojio Kup u sezoni 2016/17, pred put u Suboticu.

Nakon dve i po godine provedene u četiri crnogorska kluba, dvadesetpetogodišnji Šimura svoj fudbalski put nastavlja u Spartaku.

Ove sezone za Spartak 23 nastupa uz jedan postignuti gol u utakmici sa Radom.

Logično, zna li za Dragana Stojkovića Piksija?

,,Oooo, Piksi! Pa on je ,,bog“ u Japanu. Mnogo toga je uradio kao igrač i kao trener. Izvanredan je. Znam da je iz Srbije i da je igrao za Crvenu zvezdu.“

Mnogo sličnosti između ova dva sunarodnika – vezisti iz Japana, stasali prvim ugovorima u crnogorskim klubovima, osvajači kupa Crne Gore, prelazak u Srbiju, gol Radu, borba za Evropu u Superligi Srbije.

I nije često da gledamo igrače iz Azije u našim klubovima, a ovi momci se nadaju da će svojim dobrim partijama sebi otvoriti neka veća vrata, vrata nekog evropskog velikana. Zašto da ne…

Komentari

komentar/a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *