Kinezi kupuju evropski fudbal!

Poslednjih godina sve je češće da igrači iz evropskih fuddbala odlaze na daleki istok u bogatu Kinu.

Razlog je naravno novac, pošto je fudbal u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu i dalje na jako niskom nivou i pored sjajne infrastrukture koju je taj isti novac omogućio. Sigurno je da će kinezi napredovati pod palicom evropskih trenera koji rade tamo, igrača koji su otišli u Kinu da rade i treniraju zajedno sa tamošnjim fudbalerima.

Ipak, u poslednje vreme bogati kineski investitori kupuju klubove u Evropi i to one u najačim ligama. U poslednje dve godine po izveštaju UEFA, drastično se menja vlasnička struktura klubova u Evropi, kineski fondovi i investitori učestvovali su u 70% preuzimanja klubova od strane stranih vlasnika u TOP 15 liga Evrope! Jednostavnik rečnikom 10 od 14 klubova u zadnje dve godine počevši od 2016 kupili su Kinezi!

Espanjol, Aston Vila, Inter, Nica, Vulvs, Vest Brom, Birmingem, Milan, Reding i Sautempon kupljeni su od strane kineskih vlasnika od 2016. godine od danas. Mali procenat klubova je napredovao, a obeća su bila ogromna. Englezi dominiraju, ali ako se ovakav trend nastavi neće biti pošteđene ni ostale zemlje, pogotovo one sa bogatom istorijom poput Italije koja je već prodala milanske velikane!

Milan Petković
Milan Petković

Latest posts by Milan Petković (see all)

Komentari

komentar/a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *