Klinac zver koji je srušio kralja

Poslednjih nekoliko nedelja cela sportska javnost priča o dečaku na golu Benfike koji je svojim golmanskim veštinama oduševio Evropu. Ime mu je Mile Svilar, rođen je i odrastao je u Belgiji, a poreklom je iz Srbije. Golmanski geni su čudo, Mile je sin nekadašnjeg jugoslovenskog reprezentativca Ratka Svilara. Oktobra 2017. godine mladi Svilar je ušao u anale Lige šampiona kao najmlađi golman u istoriji ovog takmičenja. Do tada je ta titula pripadala slavnom Špancu Ikeru Kasiljasu.

Matić i Svilar
Matić i Svilar

Kada je stao između stativa portugalske Benfike na meču sa Mančester Junajtedom Mile je imao 18 godina i 52 dana. Te večeri klinac zver, kako ga je nazvao Nemanja Matić, pokazao je da je fudbalska igra dobila novu zvezdu. Gledajući deset najjačih evropskih liga, Srbin sa belgijskim pasošem trenutno je najmađi golman nekog seniorskog tima (pre njega to mesto pripadalo je Adriju Lunjinu iz Zorje).

Svilar je prve fudbalske korake napravio u rodnom Antverpenu, gde je nastupao za lokalni klub Vilrijk. Zatim je prešao u Beršot, a od 2010. godine bio je član Anderlehta. U klubu se zadržao do 2017. godine, a tokom poslednje sezone bio je priključen prvom timu. Ipak, pravu šansu nije dobio. Čim je postao punoletan prelazi u redove portugalske Benfike i na promociji zadužuje broj 1. Kada se prvi golman ekipe, Žulio Sezar, povredio šansu dobija mladi Svilar koji prvi put za Benfiku nastupa 14. oktobra ove godine u kup utakmici protiv Olhanensea. Nekoliko dana posle te utakmice, Mile je branio u Ligi šampiona.

Da li je to samo splet okolnosti, nagrada za dugogodišnji rad i trud, sreća ili nešto deseto, činjenica je da jedan momak poreklom iz Srbije uspeva da se pokaže i dokaže među fudbalskim velikanima. Suze na kraju utakmice protiv „crvenih đavola“ i reči utehe saigrača i protivničkih igrača dokaz su da fudbalska igra uprkos svemu i dalje gaji duh fer pleja u sebi.

Svilar brani penal Marsijalu
Svilar brani penal Marsijalu

Pre nekoliko dana na Teatru snova, Mile Svilar ostvario je još jedan san. Odbranio je penal Marsijalu. Ono što se posle dešavalo ne sme da pokvari ovu lepu fudbalsku priču. Jer negde tamo jedan dečak srpske krvi zlatnim slovima piše priču o najvažnijoj sporednoj stvari na svetu.

Jovana Kožlović

Jovana Kožlović

Rođena u malom mestu u Hrvatskoj, odrasla i živi u Srpskoj Atini - Novom Sadu. Po zanimanju diplomirani istoričar, zaljubljena u sport, novinarstvo, književnost i crveno-bele boje.
"Za mene je sport filozofija života, a fudbal i kafana dve stvari koje ne idu jedna bez druge."
Jovana Kožlović

Komentari

komentar/a

Jovana Kožlović

Rođena u malom mestu u Hrvatskoj, odrasla i živi u Srpskoj Atini - Novom Sadu. Po zanimanju diplomirani istoričar, zaljubljena u sport, novinarstvo, književnost i crveno-bele boje. "Za mene je sport filozofija života, a fudbal i kafana dve stvari koje ne idu jedna bez druge."

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.