Kvalifikacije za SP 2018 – prvi dan

Kvalifikacije za Mundijal u Rusiji sledeće godine ulaze u završnu fazu. U najavi ću pokušati da prikažem aktuelno stanje stvari u svim kvalifikacionim grupama. Ko sve ima šanse da se plasira na Mundijal, ali i koje nacionalne selekcije su overile vizu ili su vrlo blizu da to učine ukoliko stignu do baraža.

Na programu je 9. kolo, a od četvrtka započinju borbe u grupama “C“, “E“ i “F“.

Foto: mirror.co.uk & c3metrics.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Počinjem od grupe “E“ u kojoj Poljake samo korak deli od overe vize za Rusiju. Njima bi pobeda na predstojećem gostovanju u Jermeniji po svemu sudeći bila dovoljna i završili bi posao kao direktni učesnik Mundijala. Znatno više vatre biće u okršaju Crne Gore i razgoropađene selekcije Danske, a pobednik stiče ogroman kapital koji mu gotovo sigurno garantuje igranje baraža. Rumunija i Kazahstan boriće se za prestiž, mada domaćin u poslednjem kolu može da ima važnu ulogu za konačni rasplet.

Foto: en.as.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U grupi “C“ moglo bi se reći da je sve rešeno, ukoliko zanemarimo teoretske pretpostavke. Aktuelni svetski prvak gostuje u Belfastu sa namerom da dovrši posao, a čak i neplanirani kiks ne bi im pokvario direktan plasman, s obzirom da u potom dočekuju nemotivisani Azerbejdžan. Severna Irska već može da otpočne pripreme za baraž, dok će Azerbejdžan i Češka nastojati da poprave loš utisak koji su sotavili u dosadašnjem toku kvalifikacija. Norvežani će probati da uigraju tim za naredni kvalifikacioni ciklus, a domaćin San marino da primi što manji broj golova.

Foto: ae.eurosport.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Situacija u grupi “F“ donekle je zamršena, ali to se odnosi prevashodno na zaoštrenu borbu za odlazak u baraž. Selekcija “Gordog Albiona“ na Vembliju hoće da se promoviše učesnika Mundijala, ali videćemo kakav odgovor im spremaju žilavi Slovenci, silno motivisani da u finišu ipak uhvate baraž. Utakmica u Glazgovu između Škotske i Slovačke lako može da bude od presudnog značaja za osvajanje drugog mesta koje vodi u baraž. Domaćin Malta potrudiće se da ubeleži prve bodove, nakon osam uzastopnih poraza, a imajući u vidu lošu formu Litvanaca (samo jedna pobeda), to i ne zvuči baš tako nerealno.

 

Kada se podvuče crta, izvesno je da bi 9. kolo moglo da nam pruži odgovore na mnoga pitanja, a pre svega na imena direktnih učesnika Mundijala.

Boban Marković
Boban Marković

Latest posts by Boban Marković (see all)

Komentari

komentar/a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *