Milan Bojović – Lučani su fudbalski grad, a Mladost klub velike tradicije…

Filip Kljajić u jednu, lopta u drugu stranu. Kratak zalet i rutinska egzekucija u režiji bivšeg Partizanovog đaka i aktuelnog prvotimca Mladosti iz Lučana, Milana Bojovića.

milan-bojovic
Foto: Milan Bojović

Kakav je osećaj dati gol Partizanu, klubu čiju si kompletnu omladinsku školu prošao a u kom šansu ipak nisi dobio?
Bez obzira na činjenicu da šansu u Partizanu nisam dobio, prema tom klubu od svog rođenja kao i cela moja porodica, osim supruge Anđele koja je okoreli zvezdaš, gajim malo je reći simpatije, tako da svaki gol koji sam dao protiv Partizana do sada mi nije činio preveliko zadovoljstvo. Ipak profesionalac sam. Volim da dajem golove na svakoj utakmici, bilo to protiv crno belih ili nekog drugog nije važno.
Svuda pođi, svojoj kući dođi. Posle Beograda, Jagodine, Novog Sada, Agrina, Sakhnina, Larise, konačno rodni Lučani? Ako se ne varam, prvi put si profesionalac u svom rodnom gradu?
Lučane sam napustio 2002. godine kao pionir i prešao u omladinsku školu Partizana. Ovog leta sam se dakle vratio posle 14 godina i potpisao profesionalni ugovor na godinu dana sa klubom iz mog rodnog mesta. Srećan sam. Osećam neku vrstu obaveze da pred svojim Lučancima pokažem sve najbolje što znam.
Da li je bilo još nekih ponuda, zašto si izabrao baš Lučane?
Imao sam nekoliko ponuda proteklog leta. One iz Grčke nisu bile zadovoljavajuće. Najbolja je bila od jednog turskog drugoligaša, ali sam je odbio zbog nestabilne političke situacije, odnosno nereda i haos baš u tom periodu. Veliku ulogu u svemu odigrala je i činjenica da smo supruga Anđela i ja dobili ćerkicu Kjaru pre dva i po meseca. Odlučili smo se da na neko vreme budemo u Lučanima gde će nam roditeljska uloga sigurno bitii lakša.
Ziviš i igraš u svom gradu. Poznaješ mentalitet svojih sugrađana. Vole li Lučanci fudbal, kako doživljavaju Mladost? Probaj malo da nam opišeš taj odnos.
Od kada znam za sebe, Mladost iz Lučana je superligaš. Klub velike tradicije. Mnogo je velikih igrača igralo ovde. Ovdašnja publika voli i zna da prepozna kvalitet, odnosno dobrog igrača. Tribina ima visoke standarde i velika očekivanja. Opet dok igramo na terenu, osećamo veliku podršku. Navijači nam daju vetar u leđa na svakoj utakmici.

Iza tebe je bogata karijera, smatram te dovoljno kompetentnim da oceniš organizaciju i funkcionisanje jednog kluba. Predstavi nam Mladost sa tvoje tačke gledišta.
Od dana kada sam otišao pa do danas prošlo je punih 14 godina. Prisutne su promene u tom periodu. Pozitivne naravno. Tu pre svega mislim na Mladost, odnosno infrastrukturu poput ozbiljnih evropskih klubova. Stadion sa refletorima i vrhunskom travnatom podlogom. Velike i opremljene svlačionice. Teretanu, saunu, đakuzi kadu. Tu su i pomoćni tereni sa prirodnom i veštackom travom koji igračima svih kategorija omogućavaju da se osećaju kao pravi profesionalci kojima ništa ne nedostaje. Mladost dakle slobodno mogu da uporedim sa svim klubovima iz inostranstva za koje sam igrao. Sve u svemu danas je ovo klub koji zaista ima evropske uslove za fudbal.

13407007_10206542374182671_7722765272254795886_n
Foto: Milan Bojović

Nenad Milovanović u srpskim fudbalskim krugovima važi za odličnog trenera. Tu je već nekoliko godina. Dosta je uradio za klub, a stiče se utisak da se dosta i pita unutar istog. Tvoje viđenje njegovog lika i dela?
Neško Milovanović je pre svega vrhunski stručnjak koji baš kao što ste rekli godinama u našoj ligi važi za jednog od boljih trenera. Mladost iz Lučana je pod njegovim vođstvom postala ozbiljan klub i jedan od stabilnijih u Srbiji. Uz njegovog oca, Radoša Milovanovića koji je od Mladosti napravio klub kakav je sada, on je najzaslužniji što Lučani imaju ovako organizovan i dobar klub!

Proveo si par godina u inostranstvu. Ovdašnji fudbal onda i sada?
Mišljenja sam da je fudbal u Srbiji pre nekoliko godina bio za nijansu kvalitetniji, ali ono što sam zatekao kada sam se vratio u srpski fudbal, nije toliko loše kao što sam imao priliku da čujem dok sam bio u inostranstvu. Smatram da imamo mnogo mladih talentovanih fudbalera, ali je šteta što baš takvi, vrlo mladi odlaze u inostranstvo. Tim njihovim činom naš fubal je na gudbitku, samim tim i njegov kvalitet, a često i sami fubaleri koji opet kažem prerano odlaze odavde.

_3314312
Foto: Milan Bojović

Nisi prošao pripreme sa Lučancima, ali reklo bi se da lagano hvataš golgeterski korak. Tvoje ambicije kada je ova sezona u pitanju?
U iščekivanju inostranog transfera nisam odmah potpisao za Mladost. Stigao sam kasnije, preskočio cele pripreme i prvih 6 utakmica. Polako ali sugurno sustižem saigrače na polju fizičke spreme. Mislim da ću ovim ritmom za neke dve do tri nedelje biti onaj pravi. Za sada sam na 5 utakmica postigao 3 gola. Ne mogu biti nezadovoljan. Što se tiče ambicija, želim da sa saigračima izborim play off i da sa što većim brojem golova dam svoj doprinos i pomognem klubu!
Šaša Jovanović, mladi Zvrko i iskusni Odita. Kako ti se čini konkurencija?
Konkurencija u timu je zdrava i jaka. Sve su to dobri momci i odlični igrači, koji svojim igrama daju veliki doprinos dobrim rezultatima. Svako od nas će dati svoj maksimum a na treneru je da odluči ko je najbolje rešenje.
Trenutno je u šampionatu pauza zbog utakmica reprezentacije. Tvoj komentar na izbor novog selektora i njegov dosadašnji rad novog selektora? Može li ovaj tim Srbije na Mundijal u Rusiji?
Selektor Muslin zaslužuje odrešene ruke, i treba mu ih dati na duži vremenski period. Ništa se ne može uraditi preko noći. Sigurno da je njegov izbor kvalitetan i ja verujem u njega i naše momke. Mislim da mogu da odu u Rusiju.
Da si na Muslinovom mestu, kog igrača bi pozvao u reprezentaciju?
Definitivno bih voleo da Ljajić bude u reprezentaciji, jer je on igrač koji zna fudbal i donosi razliku na terenu. U Albaniji je pokazao klasu i smatram da bi trebalo da bude sa ekipom. Ipak, nisam ja selektor, a selektorova je poslednja.
Za kraj možda neka prognoza susreta protiv Austrije?
Pala je Moldavija. Važna pobeda. Odigrali smo na rezultat, sa dosta discipline u igri. Mislim da će utakmica sa Austrijom ipak biti pravi test. Nadam se pobedi. Preko nam je potrebna i svakako bi donela samopouzdanje ekipi i vratila veru u reprezentaciju. Kako kod igrača, tako i kod naroda.

Nenad Pavlović
Prati me na:

Nenad Pavlović

Autor i menadžer at Kafanski selektor
Rođen u Kruševcu, odrastao u okolini Aleksandrovca. U Beogradu završio Srednju tehničku PTT, kao i VISOKU ICT školu. Na Univerzitetu Komenskog u Bratislavi (Slovačka) završio master studije menadžmenta informacionih sistema. Pored studija, dugo godina igrao futsal i fudbal, kako u Beogradu, tako i u Bratislavi. Po struci informatičar, u životu veliki zaljubljenik u fudbal, kafanu i sportsko novinarstvo. Inače jedan od osnivača sajta.
Nenad Pavlović
Prati me na:

Komentari

komentar/a

Nenad Pavlović

Rođen sam u Kruševcu. Inače sam iz okoline Aleksandrovca, u kom sam pohađao osnovnu školu. U Beogradu sam završio Srednju tehničku PTT, kao i VISOKU ICT školu. Magistrirao sam Menadžment informacionih sistema na Univerzitetu Komenski u Bratislavi (Slovačka). Dugo godina sam aktivno igrao fudbal i futsal, i posedujem UEFA C licencu za trenera. Iako sam po struci informatičar, veliki sam zaljubljenik u fudbal, kafanu i sportsko novinarstvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.