Milan Bojović, u Grčkoj mi je fantastično, Partizan je moja velika ljubav!

Ne tako daleke 2002. godine, Ibarskom magistralom u Zemunelo je iz Lučana doputovao jedan jako talentovan četrnaestogodišnjak. Dugogodišnje školovanje u nadaleko čuvenoj fudbalskoj školi Partizana završio je sa odličnim fudbalskim ocenama. Ipak, relativno jaka konkurencija u špicu napada (Radonjić, Boja, Odita, Grubješić) mu je zatvorila vrata prvog tima. Vladimira Vermezović je tada na pripreme poveo današnje prvotimce, Nenada Marinkovića i Stefana Babovića. Za razlku od njih naš sagovornik je morao na kaljenje. Odlične igre i golovi u dresovima Radničkog Stobexa, Srema, i Teleoptika nisu bili dovoljna preporuka za prvi tim Partizana. Put ga je preko Čukaričkog, Jagodine i Vojvodine odveo do Grčke. Dobre igre u dresu Panetolikosa preporučile su ga Bnei Sakhinu iz Izraela, da bi se ove zime ponovo preselio u Grčku. Na naša pitanja za virtualnim kafanskim stolom novi napadač Grčke AE Larise, Milan Bojović.

Milane ponovo Grčka? Reklo bi se da ti adaptacija nije ni potrebna?

Da da, ponovo Grčka. Ova zemlja mi potpuno fudbalski odgovara, i nekako mi se čini da sam celog života u njoj. Ovde sam prihvaćen na najbolji mogući način i zaista se osećam fantastično, kako na terenu, tako i van njega.

sp-bojovic

Kakav je život u Grčkoj? Kakva je Larisa kao grad?

Po mentalitetu i kulturi Grčka je gotovo ista kao i Srbija. Poznato je da Grci vole fudbal i dosta ulažu u njega. Opet moram da kažem, ovde sam prihvaćen na najbolji mogući način i zaista se osećam fantastično, kako na terenu, tako i van njega. Sama po sebi Larisa je prelep grad od oko 200 000 stanovnika. Zanimljiva je činjenica da polovinu stanovništva čine studenti, te tako Larisa pored fudbalskog grada čiji stanovnici isključivo navijaju za Larisu, važi i za grad studenata.

Kakav se fudbal igra u Grčkoj?

Grčki fudbal se uglavnom bazira na dobroj defanzivi. Iz tog razloga ne pada puno golova na utakmicama. Igra se čvrsto i u principu na snagu. Ogromna pažnja se posvećuje taktici. Uostalom sve Vam govori igra njihove nacionalne selekcije.

AEL je ove sezone drugoligaš, ali ako smo dobro obavešteni cilj je plasman u društvo najboljih klubova Grčke?   Da li smo u pravu i kakve su vam šanse po tom pitanju?

Larisa je jedan od najvećih Grčkih klubova. Klub bogate istorije i velike tradicije. 1988 godine. Larisa je bilia šampion Grčke.  Ambicije za povratak na staze stare slave su svakako prisutne. Ove sezone primarni cilj je povratak u Superligu Grčke.

bojovic

Kakva su tvoja lična očekivanja?

Bili smo u bodovnom zaostatku kada sam došao, ali doveden sam ovde kao pojačanje, verujem u sebe, klub i saigrače te iz tog razloga i očekujem plasman u društvo najboljih. Znam da će biti teško, i da je pred nama veliki posao, ali učinićemo sve da se dokopamo društva najboljih klubova Grčke.

Kad smo već kod društva, reci nam ima li saigrača sa naših prostora? Kako si se ukopio sa njima, odnosno sa ostalim saigračima?

Od igrača sa naših prostora tu je Valjevac  Risto Ristović , baš kao i ja pojačanje u nedavno završenom prelaznom roku. Za razliku od mene on je stigao iz  Azerbejdžana. Saigrači su nas odlično prihvatili i brzo smo se uklopil. Slobodno vreme uglavnom provodim sa njim.

_3314312

Pratiš li dešavanja u našem fudbalu? Možeš li nam dati neko poređenje sa Grčkom?

Preko interneta pratim sva dešavanja u našem fudbalu. Mislim da nam je fudbal iz godine u godinu sve slabiji i slabiji i da bi moralo nešto značajno da se uradi po tom pitanju. Grčki fudbal je sigurno bar za jedan nivo iznad našeg. Veća su ulaganja, redovna primanja i samim tim kvalitet je na višem nivou. To je dokazala i utakmica koju su nedavno igrali naš šampion Partizan i Asteras, slobodno mogu reći jedan sasvim prosečan klub iz Grčke. Grci su dominirali na obe utakmice, a činjenica je da su nadigrali Beograđane.

Jedno je sigurno. Naš fudbal je od skoro siromšniji za jednu istinsku fudbalsku legendu. Smrt Blagoja Paunovića te je poprilično pogodila. Reci nam nešto o vašoj saradnji, i kolike su njegove zasluge za tvoj fudbalski razvoj?

Blagoje Paunović je imao, i zauvek će imati posebno mesto u mom srcu! To je čovek koji me je vratio na fudbalski put dajući mi šansu u Teleoptiku. Fudbalski rečeno posle povratka iz Srema (Sremska Mitrovica) u Zemunelu sam bio na ledu a upravo zahvaljujući njemu počeo sam da idem uzlaznom putanjom. Kao igrač, ali kao i čovek. Njegove savete i njegov smisao za humor nikada neću zaboraviti. Bila je to jedna velika ljudina bez dlake na jeziku. Čuvek uvek surovo iskren i pošten u svemu.

13903912995290

Ostao je žal što posle Teleoptika nisi dobio šansu u prvom timu Partizana?

Baš tako. Ostaje veliki žal što posle 18 golova u dresu „Optičara“ nisam dobio šansu u prvom timu Partizana. Vašington i Čadikovski su tada dobili prednost stručnog štaba i ja sam morao da odem. Današnji dečaci mnogo lakše dobijaju šansu i mislim da bi trebali da budu malo više zahvalni i srećni zbog toga.

BOJOVIC SLIDER POGODAK

Relativno si mlad igrač. Fudbal  je nepredvidiva igra. Da li bi se jednog dana odazvao eventualnom pozivu iz Humske?

Ukoliko bih jednog dana dobio poziv iz Humske i ukoliko bi se sve kockice poklopile moj odgovor bi sigurno bio pozitivan. Dres Partizana je nešto posebno. Partizan je moja velika ljubav od malih nogu i moj neostvaren san, koji i danas sanjam.

Milane, veliko hvala, puno sreće i brdo golova u dresu novog kluba. Nadamo se da ćeš sa saigračima izboriti plasman u društvo najboljih, i da ćeš jednog dana ostvariti svoj san.

Hvala , sve najbolje i vama. Pozdrav svim vašim čitaocima iz Larise.

Nenad Pavlović
Prati me na:

Nenad Pavlović

Autor i menadžer at Kafanski selektor
Rođen u Kruševcu, odrastao u okolini Aleksandrovca. U Beogradu završio Srednju tehničku PTT, kao i VISOKU ICT školu. Na Univerzitetu Komenskog u Bratislavi (Slovačka) završio master studije menadžmenta informacionih sistema. Pored studija, dugo godina igrao futsal i fudbal, kako u Beogradu, tako i u Bratislavi. Po struci informatičar, u životu veliki zaljubljenik u fudbal, kafanu i sportsko novinarstvo. Inače jedan od osnivača sajta.
Nenad Pavlović
Prati me na:

Komentari

komentar/a

Nenad Pavlović

Rođen sam u Kruševcu. Inače sam iz okoline Aleksandrovca, u kom sam pohađao osnovnu školu. U Beogradu sam završio Srednju tehničku PTT, kao i VISOKU ICT školu. Magistrirao sam Menadžment informacionih sistema na Univerzitetu Komenski u Bratislavi (Slovačka). Dugo godina sam aktivno igrao fudbal i futsal, i posedujem UEFA C licencu za trenera. Iako sam po struci informatičar, veliki sam zaljubljenik u fudbal, kafanu i sportsko novinarstvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *