Evropsko prvenstvo i MOĆNA Grčka!

euro-2004-greece

Fudbaleri Grčke napravili su jedno od najvećih iznenadjenja u istoriji fudbalskih takmičenja. Reprezentacija koja nikada pre evropskog prvenstva nije zabeležila pobedu na nekom od velikih fudbalskih nadmetanja – osvojila je Evropsko prvenstvo 2004. godine.

PUT DO FINALA

ČETVRTFINALE

25.juna, u Lisabonu, Grci su, nakon pobede od 1:0, a najveći favorit šampionata – Francuska se u četvrtfinalu oprostila od odbrane titule.

POLUFINALE

Grci su u polufinalu nakon produžetka savladali Češku 1:0, dok je u prvom polufinalnom susretu Portugal bio bolji od Holandije 2:1.

FINALE

Grčka je u finalu 12. Evropskog prvenstva pobedila domaćina, Portugal, sa 1:0, a gol je postigao Angelos Haristeas u 57. minutu utakmice.

Selektor Portugala Luis Felipe Skolari nije uspeo da kao prvi stručnjak u istoriji fudbala, sa dva različita tima osvoji evropski i svetski šampionat, ali je zato selektor Grčke Oto Rehagel uspeo.

Kapiten evropskog prvaka Grčke, Teodors Zagorakis proglašen je za najboljeg fudbalera Evropskog prvenstva u Portugalu, saopštila je tehnička komisija UEFA, u kojoj su bili Roj Hodžson, Žerar Ulije, Angel Jordanesku, Djerdj Mezej, Holger Osijek, Jozef Venglos, Berti Fogts i Endi Roksber.

„Sve vreme turnira, kao i u finalu, Zagorakis je pokazao da je pravi vodja i da ima veliki kvalitet i dobre tehničke mogućnosti, ali i jak karakter“, rekao je Ulije.

Pored kapitena, još četvorica grčkih reprezentativaca uvrštena su u idealni tim šampionata – golman Antonios Nikopolidis, half Trajanos Delas, desni bek Jorgos Seitaridis i centarfor Angelos Haristeas.

Sve utakmice na proteklom 12. Evropskom prvenstvu igrane su na deset stadiona u Aveiru, Bragi, Koimbri, Faro-Luleu, Gimaraišu, Leiriji, Lisabonu i Portu, za čiju su rekonstrukciju Portugalci potrošili 630 miliona dolara.

Ali nažalost 12. godina kasnije Grčka se nije plasirala na EURO 2016 u Francuskoj.

Čitaoci i bivši autori

Čitaoci i bivši autori

Naši čitaoci i bivši autori, Darija Amanović, Marijana Raduljević, Stefan Kitanović i Branislav Babin...
Čitaoci i bivši autori

Latest posts by Čitaoci i bivši autori (see all)

Komentari

komentar/a

Čitaoci i bivši autori

Naši čitaoci i bivši autori, Darija Amanović, Marijana Raduljević, Stefan Kitanović i Branislav Babin...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *