Na današnji dan otvoren je stadion JNA, Partizanov dom i fudbalski hram! (VIDEO)

Na današnji dan 1949 godine otvoren je stadion JNA, danas stadion Partizana

Foto;FeelBelgrade.com
Foto;FeelBelgrade.com

Stadion Jugoslovenske narodne armije (JNA) najstariji je sportski objekat  u Jugoslaviji. Izgrađen je na mestu gde je pre drugog svetskog rata bilo igralište slavnog BSK-a (Beogradskog sportskog kluba) .

Prva utakmica na novoitgrađenom stadionu odigrana je na današnji dan 1949.godine, a rivali su u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo bili Jugoslavija i Francuska (1:1)
Tokom svih ovih godina stadion Partizana ugostio je desetine najvećih klubova sveta kao i najbolje reprezentacije i svakako zauzima bitno mesto u istoriji svetskog fudbala. Takođe, godinama su ase na ovom mestu održavale manifestacije „Dan mladosti“ kada je bivši predsednik SFRJ Josip Broz Tito primao štafete.

Prvobitni kapacitet stadiona bio je 55.000 mesta, ali je poošstravanjem propisa UEFA-e on smanjen na 32.710 mesta. Poslednjih godina stadion je dodatno modernizovan, pa je između ostalog zamenjen i stari semafor popularni „Lampaš“. Na svojoj poslednjoj utakmici on je ostavio i poruku „Ja sad odoh u penziju, a Vi ostajte uz Partizan, Vaš Lampaš“.
U januaru 2014.godine, stadion je konačno dobio i svoje prave boje, kada su na celom stadionu postavljene crno-bele stolice.

Na ovom mestu održani su i antologijski koncerti svetskih bedova poput Metalike i AC/DC-a!
Opevan je i u navijačkim pesmama, a Grupa JNA snimila je i pesmu „Fudbalski to je Hram“

Milan Petković
Milan Petković

Latest posts by Milan Petković (see all)

Komentari

komentar/a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *