Najstariji fudbalski klub u Srbiji – FK Bačka 1901

backa-logoU našoj prvoj priči o istoriji fudbala u Srbiji napisali smo ko je i kada doneo prvu fudbalsku loptu u Srbiju. Zatim kako je i gde organizovana prva utakmica, te kakvi su bili utisci građanja o njoj… Dalje smo pominjali prve klubove. Na kraju smo vam obećali da ćemo vam iz priče u priču opisati prve klubove, funkcionere, fudbalere… Ovu priču posvećujemo najstarijem srpskom klubu, Atletskom klubu Bačka.

Jasno smo definisali da se zbog njenog osnivanja na teritoriji tadašnje Ugarske Bačka, ne može smatrati najstarijim srpskim klubom, ali je svakako najstariji klub u Srbiji. Subotičani su se igrali fudbala još krajem 19. veka. Prvo je to bilo rekreativno i neobevezno, onda je usledila i prva utakmica sa Halenašom. Pobeda od velikih 7:1 svakako je bila jasan znak da Subotica ima lepu fudbalsku budućnost. Videvši to, ljubitelji ove nove igre rešili su da osnuju klub. Tako je 3.avgusta 1901. zvanično osnovan Atletski klub Bačka. Vrlo brzo, Bačka je dominirala u prvenstvu južne Ugarske. Konkurencija u vidu Arada, Pečuja, Temišvara i Segedina za Bačku nije predstavljala nikakav problem. U razigravanju za prvaka cele Mađarske, 1913. godine, klub iz Subotice stigao je do trećeg mesta. U to vreme, Bačka je dala i dva reprezentativaca. Tadašnji prvotimci, Antun Copko i Remija Marcikić, nastupali su za reprezentaciju Mađarske. Sledeće godine usledio je rat, po čijem se završetku formira nova država. Sa novom državom, 1919. godine, formiran je i novi savez. Nogometni Savez Jugoslavije imao je  šest podsaveza (beogradski, zagrebački, ljubljanski, sarajevski, splitski i subotički). Organizacija subotičkog bila je dodeljena rukovodiocima Bačke.

U prvim posleratnim godinama popularni Bačkisti redovno “uzimaju meru” BSKu, Hajduku, Konkordiji, HAŠKu i Građanskom. Usledili su novi pozivi u nacionalni tim. U reprezentaciju nove države pozvani su Marcikić, Remija i Kujundžić Andrija Čiča.

Prvo prvenstvo odigrano je 1923. Sistem je bio takav da su prvaci podsaveza, po kup sistemu, igrali za šampiona države. Fudbaleri Bačke, kao prvaci Subotičkog podsaveza, izborili su plasman u završnicu državnog šampionata, gde su takmičenje završili u polufinalu. Isti uspeh ponovili su i 1925. Godinu dana kasnije završili su među sedam najboljih.

Usledile su godini krize. Krajem dvadesetih godina prošlog veka, dominaciju u subotičkom podsavezu preuzeo je SAND (osnovan 1920. godine), dok je početkom tridesetih tu ulogu preuzeo ŽAK (današnji Spartak).

fk-backa-1901

Bačku su potpomagali zemljoposednici, SAND industrijalci, a ŽAK željeznica i državni kapital. 1927. SAND je osvojio 4.mesto u prvenstvu i naneo jedini poraz prvaku Hajduku(5:1). Rivalstvo između tih klubova donelo je zanimljive utakmice i derbije. Pored ta tri prvoligaša, u Subotici su postojali i manji klubovi: HAKOAH jevrejsko kulturno i sportsko udruženje, FERUM šport klub, ELEKTRIK športklub subotičke električne centrale, BUNJEVAC bunjevački šport klub, KONOBAR, POŠTAR, Radnički, Slavija…

Posle II svetskog rata Spartak postaje klub, u koji grad i subotička privreda ulažu sredstva i ambicije, a Bačka je “mlađi brat”, baza i rasadnik talenata. Stoga igra u pokrajinskom i republičkom rangu, a najviši dometi su osvajanje kupa Vojvodine 1976. i igranje u osmini finala Kupa maršala Tita 1974.

Te 1974. Bačkisti su uspešno gurali u kupu sve do osmine finala, kada su naišli na nosioca duple krune – slavni tim Hajduka iz Splita. Od 11 prvotimaca, deset su bili reprezentativci. Na prepunom Gradskom stadionu Subotičani su se držali do 77. minuta, kada su primili gol. Sudbina im je zapečaćena 6 minuta kasnije. Posle svega, pobeda Hajduka od 2:0 , ali svi su bili zadovoljni. Publika je prisustvovala pravom fudbalskom spektaklu. Bačkisti se nisu obrukali, a Subotičani su na delu videli reprezentativce Žungula, Buljana, Jerkovića, Oblaka, Šurjaka…

11867-fk-backa-1901-tim

Ne samo zato što je nesporno najstariji jugoslovenski fudbalski klub, subotička „Bačka“ je jedinstven sportski fenomen. Bogatu, a ponekad i dramatičnu istoriju ispisivala je u okrilju jedne moćne monarhije, dve kraljevine i četiri republike. U obilju istorijskih događaja, veliki broj članova „Bačke“ doživeo je posledice dva svetska ratna sukoba, raspada ili konstituisanja nekoliko država.

Tokom 110 godina postojanja, FK Bačka 1901 je nastupala pod četiri imena, a opstala je pod onim koje je dobila rođenjem, 3. avgusta 1901. Danas se takmiči u istočnoj grupi Vojvođanske lige pod nazivom „Bačka 1901“.

Bila je ovo priča o Bačkoj, najstarijem klubu u Srbiji. Sledećeg vikenda, čeka vas čika Dačina Šumadija iz Kragujevca.

Nenad Pavlović
Prati me na:

Nenad Pavlović

Autor i menadžer at Kafanski selektor
Rođen u Kruševcu, odrastao u okolini Aleksandrovca. U Beogradu završio Srednju tehničku PTT, kao i VISOKU ICT školu. Na Univerzitetu Komenskog u Bratislavi (Slovačka) završio master studije menadžmenta informacionih sistema. Pored studija, dugo godina igrao futsal i fudbal, kako u Beogradu, tako i u Bratislavi. Po struci informatičar, u životu veliki zaljubljenik u fudbal, kafanu i sportsko novinarstvo. Inače jedan od osnivača sajta.
Nenad Pavlović
Prati me na:

Komentari

komentar/a

Nenad Pavlović

Rođen sam u Kruševcu. Inače sam iz okoline Aleksandrovca, u kom sam pohađao osnovnu školu. U Beogradu sam završio Srednju tehničku PTT, kao i VISOKU ICT školu. Magistrirao sam Menadžment informacionih sistema na Univerzitetu Komenski u Bratislavi (Slovačka). Dugo godina sam aktivno igrao fudbal i futsal, i posedujem UEFA C licencu za trenera. Iako sam po struci informatičar, veliki sam zaljubljenik u fudbal, kafanu i sportsko novinarstvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *