Noć kada su Bugari zatvorili granicu

Za manje od pola sata u kvalifikacionoj grupi „A“ za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. igraju Bugarska i Francuska. Trikolorima treba pobeda za ostanak na prvom mestu, da bi u poslednjem kolu na svom Sent Deniju protiv Belorusije overili plasman na Mondijal, dok su naši istočni susedi u slučaju neuspeha, a to je sve osim pobede, bez šansi za odlazak u Rusiju.

Povod za tekst o ovom meču je možda najvažnija utakmica i gol u istoriji bugarskog fudbala, kada je u meču večerašnjih rivala 1993. u kvalifikacijama za Svetski šampionat naredne godine u SAD, do 93. minuta u Parizu bilo 1:1, što je odgovaralo Francuzima, a onda je čuveni Emil Kostadinov sjajnim golom sa 20-tak metara šokirao Francusku, celu Evropu, a bogami i nas pod sankcijama, kojima je u tom momentu proradio balkanski inat, pa smo instiktivno poskočili od sreće gledajući kako lopta cepa francuski gol.

Ko je tada bio na graničnim prelazima između Jugoslavije i Bugarske, morao je da čeka kraj meča, jer su carinici naših suseda gledali utakmicu i ništa ih nije zanimalo u vezi reda na prelazu, ali je zato posle meča mogla cela Sofija da se prenese, jer ih takođe ništa nije zanimalo, ali od velike radosti.

Najbolja generacija u istoriji bugarskog fudbala, koju je predvodio Hristo Stoičkov, a tu su bili i Jordan Lečkov, Penev, Borimirov, Balakov i ostali, stigla je do polufinala u SAD, pobedivši i tadašnjeg i sadašnjeg prvaka Nemačku u eliminacionoj fazi. Francuska se oporavila već na sledećem prvenstvu kada je kao domaćin osvojila titulu.

Druga su vremena, Bugari odavno nemaju tim za velika dela, dok Francuzi, koji su konstantno u vrhu svetskog fudbala očekuju još jedan odlazak na Mondijal.

Dalibor Janković
Dalibor Janković

Latest posts by Dalibor Janković (see all)

Komentari

komentar/a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *