Pazi šta želiš, možda ti se ostvari

Katalonija će u ponedeljak proglasiti nezavisnost, španske vlasti naravno ne priznaju rezultate referenduma, ali to ostavljamo medijima koji prate politička dešavanja, dok je tema ovog teksta sudbina fudbalskog kluba Barselona u kontekstu ovih događaja.

Ako je neko bio simbol Katalonske borbe za autonomiju i kasnije nezavisnost, to je klub sa Nou Kampa. Uvek se na Blau-Granu gledalo kao na nezvaničnu reprezentaciju Katalonije, još u vreme generala Franka, kada su Katalonci smatrali, ne bez osnova, da je Real privilegovan u odnosu na njih.

Poslednjih godina su neki igrači Barselone otvoreno stali na stranu katalonske nezavisnosti, kao Pike, ili bivši igrač, sada trener Gvardiola, pa se išlo dotle da su poslednjih sezona nosili rezervne dresove u bojama katalonske zastave. Da li će Katalonija postati država, videćemo u narednom periodu, a ako se to desi, oni koji su to najviše želeli, najviše će izgubiti takvim razvojem događaja.

Španska liga je uz englesku najjača na svetu, pa bi izlazak Barselone i igranje u nekoj Katalonskoj ligi bio veliki pad i za fudbal generalno i za sam klub. Od ostanka u La Ligi nema ništa u tom slučaju, jer to prosto španci iz inata ne bi hteli, a malo je verovatna ideja da Barsa pređe u francusku ligu, jer bi se tome protivili i francuzi i UEFA.

Umesto Reala, Atletika, Valensije, najveći derbi bi igrali sa gradskim rivalom Espanjolom, pa sami možete zaključiti kakav nivo bi imala ta liga. Sve su ovo za sad pretpostavke, ali i opcije koje se realno mogu dogoditi u slučaju da katalonci dobiju svoju državu.

Dalibor Janković
Dalibor Janković

Latest posts by Dalibor Janković (see all)

Komentari

komentar/a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *