Rođendan velikog asa

Na današnji dan 1960. je u Avelandi, radničkoj četvrti Buenos Airesa rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena, po mnogima i najbolji, Dijego Armando Maradona.

Matični klub mu je Argentinos Juniors za koji je igrao pet godina, od velikih klubova u Argentini vezan je za Boku Juniors gde je nastupao u dva navrata, 1981-1982 i pred kraj karijere 1995-1997. Tu je i završio svoju bogatu karijeru. U Evropi je igrao za Sevilju, Barselonu i Napoli, gde je ostavio najveći trag i stekao status polubožanstva.

Od 1984. do 1991. je za Napoli odigrao 188 utakmica i postigao 81 gol. Osvojio je dve titule prvaka sa ovim klubom, jedine koje Napoli ima, kao i Kup UEFA u sezoni 1988/89.

Za reprezentaciju Argentine je u periodu od 1977. do 1994. odigrao 91 utakmicu i postigao 34 gola. Osvojio je Svetsko prvenstvo u Meksiku 1986. na kojem je dao čuveni gol rukom Englezima. Neslavno je završio na Mundiijalu u SAD 1994. kada je otkriveno da je igrao dopingovan pa je izbačen iz reprezentacije.

Uvek je tokom karijere Maradona imao probleme sa drogom pa je jednom izjavio da bi bio mnogo bolji fudbaler da se nije drogirao. I ovako je ostavio veliki trag u svetskom fudbalu kao igrač, a mnogi ga porede sa slavnim Peleom, pogotovo u njegovoj Argentini.

Nakon igračke, krenuo je u trenerske vode, bio i selektor Argentine, ali sa manje uspeha u odnosu na igračke dane.

Dalibor Janković
Dalibor Janković

Latest posts by Dalibor Janković (see all)

Komentari

komentar/a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.