Sećanje sa povodom, kraj u Beču

Srbija večeras igra možda odlučujuću utakmicu za odlazak na Svetsko prvenstvo, a stariji ljubitelji fudbala, kako bi rekao čuveni Milojko Pantić, sigurno se sećaju 1991. godine i duela tadašnje reprezentacije Jugoslavije sa Austrijom u Beču, na istom mestu gde će se igrati večeras.

I tada, kao i danas, meč je bio veoma bitan, samo tada za odlazak na Evropsko u Švedsku naredne godine. Rat je već besneo, hrvatski fudbaleri su odbili da igraju, jedino je  Sarajlija Mario Stanić ušao u igru sa klupe, pa je selektor Ivica Osim napravio tim iz ostatka već načete države.

Bio je 13. novembar, pobedili smo 2:0 golovima Vladana Lukića i Dejana Savićevića, otišli u Švedsku i posle par dana se vratili zbog sankcija Ujedinjenih nacija prema Jugoslaviji. Umesto nas, na šampionat su došli danci kao drugoplasirani u kvalifikacionoj grupi i osvojili prvenstvo.

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije je tog novembarskog dana odigrala poslednji meč u svojoj istoriji, a večeras bi Beč mogao i morao da bude samo stanica na putu za Rusiju i prilika za pisanje neke lepše istorije srpskog fudbala.

Dalibor Janković
Dalibor Janković

Latest posts by Dalibor Janković (see all)

Komentari

komentar/a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *