Sirotinja ili nešto drugo?

sp-pantic

Još samo 90 minuta nas deli od završnice takmičenja u  prve četiri grupe (A, B, C, D) UEFA Lige šampiona. Posle večerašnjih utakmica znaćemo koji će timovi nastaviti takmičenje u osmini finala, odnosno koji će na proleće nastaviti bitku u drugom po veličini UEFA takmičenju, Ligi Evrope. Naravno, neki od 32 ovogodišnja učesnika grupne faze Lige šampiona večeras će morati i da se oproste  od evro kupova kada je u pitanju ova sezona. Mnogo toga je već poznato. Nešto će se rešiti večeras. Ipak, nešto nam je bilo poznato i pre prvih utakmica u ovogodišnjoj grupnoj fazi takmičenja.

Naime, Srbija ove sezone gotovo po običaju nema predstavnika u Ligi šampiona. Teško je postaviti pitanje ko je odgovoran za tako nešto. Odgovor možda leži u činjenici da će u protokolu večerašnjih utakmica pomenutog takmičenja biti  ukupno  11 naših igrača koji još uvek nisu napunili 20 godina, odnosno koji u zemlji Srbiji nisu odigrali ni minuta, jer su „stručnjaci“njihovih bivših klubova u njima videli sve osim fudbalera.

Filip i Lazar Marković, Nemanja i Uroš Matić, Stefan Mitrović, Filip Đuričić, Miralem Sulejmani, Aleksandar Mitrović, Luka Milivojević, Marko Šćepović i Matija Nastasić. Računica je jasna – u pitanju je jedan ceo tim. Možda im fali golman i par bekova, ali sam siguran da bi ovaj tim sa recimo, iskusnim i odličnim Dejanom Rankovićem (Sloboda Užice), Markom Petkovićem (Crvena Zvezda) i recimo, Vladimirom Volkovim (Partizan) izborio plasman u grupnu fazu najelitnijeg evropskog takmičenja. Uz malo sreće možda i u drugi krug istog.

Zašto su ovi momci morali da odu iz Srbije?!

Ko ih je oterao, odnosno ko ih je prerano prodao?!

Da li nije bilo mogućnosti da se zadrže još sezonu ili dve?!

Gde je zarada od njihovih transfera?!

Jednostavna pitanja na koja niko ne želi da odgovori!

Da li ćemo sledeće sezone u istim ulogama gledati Branimira Aleksića, Marka Petkovića, Uroša Vitasa, Darka Lazića, Aleksandra Pantića, Srđana Mijailovića, Andriju Živkovića, Danila Pantića, Vukana Savićevića i Uroša Đurđevića?

Da li je Srbija baš tolika sirotinja od države da Zvezda, Partizan, Vojvodina ili recimo Jagodina zaista ne mogu da ulože par miliona eura u ovih 11 momaka, zadrže ih godinu dana, zarade 10 000 000 od samog učešća u Ligi šampiona i prodaju ih za daleko veće količine novca?

Zašto Partizan već sada najavljuje prodaju Danila Pantića? Zašto recimo, sledeće sezone ne može da proda Jojića i Ninkovića koji sigurno vrede bar po 5 000 000 i taj novac uloži upravo u Pantića, Živkovića, dva Uroša,Vitasa i Đurđevića (u januaru slobodan igrač), koji bi uz Brašanca, Đemba-Đembu, Milana Obradovića, Sašu Ilića i recimo povratnike Obradovića (slobodan igrač), Rukavinu i Danka Lazovića (u januaru slobodan igrač)  sigurno igrali značajniju ulogu u Evropi.

Neko će reći 10 000 000 je malo. Pa molim vas, prodajte bar jednog od 4 golmana ili jednog od 5 zadnjih veznih!

Nenad Pavlović
Prati me na:

Nenad Pavlović

Autor i menadžer at Kafanski selektor
Rođen u Kruševcu, odrastao u okolini Aleksandrovca. U Beogradu završio Srednju tehničku PTT, kao i VISOKU ICT školu. Na Univerzitetu Komenskog u Bratislavi (Slovačka) završio master studije menadžmenta informacionih sistema. Pored studija, dugo godina igrao futsal i fudbal, kako u Beogradu, tako i u Bratislavi. Po struci informatičar, u životu veliki zaljubljenik u fudbal, kafanu i sportsko novinarstvo. Inače jedan od osnivača sajta.
Nenad Pavlović
Prati me na:

Komentari

komentar/a

Nenad Pavlović

Rođen sam u Kruševcu. Inače sam iz okoline Aleksandrovca, u kom sam pohađao osnovnu školu. U Beogradu sam završio Srednju tehničku PTT, kao i VISOKU ICT školu. Magistrirao sam Menadžment informacionih sistema na Univerzitetu Komenski u Bratislavi (Slovačka). Dugo godina sam aktivno igrao fudbal i futsal, i posedujem UEFA C licencu za trenera. Iako sam po struci informatičar, veliki sam zaljubljenik u fudbal, kafanu i sportsko novinarstvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *