Svetlana Bilić – Prva dama fudbalski sudija u Superligi Srbije!

Svetlana Ceca Bilić prva dama fudbalski sudija u Superligi Srbije ljubazno se odazvala našem pozivu za intervju. Nismo razgovarali za kafanskim stolom kako se i zove naša rubrika, ali smo na kratko prekinuli njen trening i dobili odgovore na pitanja koja interesuju i vas i nas.

 

Ceca štikle rado menja kopačkama

Za početak nas je zanimalo otkud jedna dama, u poslu kojj se smatra „muškim“
Oduvek sam se bavila sportom, kosarka, gimnastika, stoni tenis. U tom momentu sam želela da se oprobam u nečem drugačijem, a zvučalo je interesantno i nije bilo toliko zastupljeno kao danas i ispostavilo se da sam dobro postupila.“

Publika kod nas ume da bude nekulturna i neprijatna, kako igrači i navijači reaguju na tebe?
Igrači kao i navijači na našim prostorima već su navikli da viđaju devojke na fudbalskim terenima. Zaista nemam većih problema, a i kada se čuje nešto sa tribina, ne shvatam ozbiljno kao na početku karijere.

Prva dama sudija Superlige Srbije, zaradila si i FIFA grb, koliko je bilo teško doći do takvog uspeha?
Zaista je izuzetno teško napraviti toliki uspeh ali je još teže održati kontinuitet i zadržati se na vrhu. Radila sam naporno prethodnih 18 godina koliko se bavim ovim pozivom i napravila nešto za čim tezi svako ko počne da se bavi sudjenjem.

Proteklih godina sudila si utakmice na Svetskom prvenstvu za dame u Papua Novoj Gvineji kao i Evropsko prvenstvo u Holandiji. Kakve utiske nosiš sa tih takmičenja?
Utisci su fenomenalni. Sama činjenica da sam se našla na listi sudija za tako velika takmičenja je ogroman uspeh i satisfakcija da se radi jos više i napravi jos veći uspeh i ode na jos neka velika evropska i svetska takmičenja.

Bilo je mnogo utakmica svih ovih godina. Da li je neka ipak ostala urezana u tvom sećanju?
Mozda je čudno, ali svaku utakmicu od početka pamtim i trudim se da iz svake izvučem nešto dobro i da u narednoj budem još bolja. Svakako da postoji razlika od utakmice do utakmice, ali jedna od većih i značajnijih u poslednje vreme je svakako sa Svetskog prvenstva u Papua Novoj Gvineji polufinalna utakmica izmedju Republike Koreje i Sjedinjenih američkih država. Naravno tu su i 2 finala evropskih prvenstava, kadetsko i omladinsko, kao i finale Univerzijade 2009. Važne su i utakmice sa poslednjeg evropskog prvenstva u Holandiji.

 

Svetlana Ceca Bilić

 

Tvoje kolege Mažić, Ristić i Đurđević sa kompletnim timom dele sudijske lekcije širom sveta i verovatno će se naći i na Mundijalu u Rusiji. Pratiš li njihov rad i imaš li idola u sudijskom pozivu?
Posebnog idola nemam. Zaista cenim sve kolege i pratim njihov rad. Navika je da kada gledam neku utakmicu više pažnje obratim na sudijski tim nego ponekad na samu utakmicu. Poštujem naš sudijski tim Mazic, Ristic, Djurdjevic kao i ostale clanove tima i pratim njihov rad i ponosna sam zbog njihovog uspeha.

Šta su ti naredni ciljevi u karijeri?
Ciljevi su da radim jos više i kompleksnije da bih učestvovala na još velikih takmičenja kao i da opravdam poverenje sudijske komisije i FSS dolaskom na Super ligu. Ima još dosta velikih takmičenja gde mi je cilj da budem jedan od učesnika i dostojno predstavljam FSS.

Naporni treninzi su sastavni deo sudijskog poziva

U poslednje vreme sve je češće korišćenje video tehnologije u fudbalu, da li si ti pobornik modernih tehnologija?
Što se tiče tehnologije, postoje situacije koje su od krucijalnog značaja za ishod meča i podržavam u tim situacijama. Naravno, sve sto je preterano može da uništi draž fudbala tako da je to poželjno samo u veoma bitnim situacijama.“

Ceca se već nekoliko godina bavi proizvodnjom sportskog brenda Adatto

Jasno je da fudbalske sudije ne mogu da žive od ovog hobija, pa se tako i lepa Rumljanka bavi proizvodnjom sportske opreme.
Sto se tiče toga, zaista vecina sudija u Srbiji ima posao kojim se bavi pored sudjenja. Što se mene licno tiče, vec više godina se bavim proizvodnjom sportske opreme brenda Adatto i zaista smo napravili dobar brend na koji sam ponosna, ali dosta truda i rada ulazem u sport i nadam se da ću ostvariti svoje sportske ciljeve kojima težim.“

Svetlana Bilić deo sudijske trojke na utakmici Evropskog prvenstva za igračice do 19 godina

Ceca podržava mlade kolege i preporučuje im da se bave sudijskim pozivom, posebno, ako su u pitanju devojke.
Uvek podržavam mlade ljude koji žele da se bave ovim pozivom, a pogotovo devojke. Uvek sam tu da im pružim podršku i podstrek ka ostvarenju sopstvenih ciljeva.“

Za kraj nam ne prerostae ništa drugo nego da Svetlani poželimo još puno uspeha u nastavku karijere i da se još jednom se zahvalimo na ljubaznom razgovoru uz nadu da nismo previše poremetili trening koji je zbog nas na kratko prekinula.

Milan Petković

Milan Petković

Rođen u Zaječaru, avgusta sada već davne 1992.godine. Fudbal je odredio moj život, pa sam tako u detinjstvu trenirao isti u mlađim kategorijama FK Timok iz rodnog grada. Kasnije sam se fudbalom bavio iz malo drugačijeg ugla, kao fudbalski sudija. 2016.godine sam postao sudija prve kategorije i aktivan sam član rukovodstva sudijske organizacije Zaječara. Bavio sam se novinarstvom iz zabave, a onda se pojavio Kafanski selektor! Fudbal je najvažnija (sporedna) stvar na svetu, kafana je ozbiljna institucija, pa je to idelan spoj, zar ne?
Milan Petković

Latest posts by Milan Petković (see all)

Komentari

komentar/a

Milan Petković

Rođen u Zaječaru, avgusta sada već davne 1992.godine. Fudbal je odredio moj život, pa sam tako u detinjstvu trenirao isti u mlađim kategorijama FK Timok iz rodnog grada. Kasnije sam se fudbalom bavio iz malo drugačijeg ugla, kao fudbalski sudija. 2016.godine sam postao sudija prve kategorije i aktivan sam član rukovodstva sudijske organizacije Zaječara. Bavio sam se novinarstvom iz zabave, a onda se pojavio Kafanski selektor! Fudbal je najvažnija (sporedna) stvar na svetu, kafana je ozbiljna institucija, pa je to idelan spoj, zar ne?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *