Svetlana Bilić – Prva dama fudbalski sudija u Superligi Srbije!

Svetlana Ceca Bilić prva dama fudbalski sudija u Superligi Srbije ljubazno se odazvala našem pozivu za intervju. Nismo razgovarali za kafanskim stolom kako se i zove naša rubrika, ali smo na kratko prekinuli njen trening i dobili odgovore na pitanja koja interesuju i vas i nas.

 

Ceca štikle rado menja kopačkama

Za početak nas je zanimalo otkud jedna dama, u poslu kojj se smatra „muškim“
Oduvek sam se bavila sportom, kosarka, gimnastika, stoni tenis. U tom momentu sam želela da se oprobam u nečem drugačijem, a zvučalo je interesantno i nije bilo toliko zastupljeno kao danas i ispostavilo se da sam dobro postupila.“

Publika kod nas ume da bude nekulturna i neprijatna, kako igrači i navijači reaguju na tebe?
Igrači kao i navijači na našim prostorima već su navikli da viđaju devojke na fudbalskim terenima. Zaista nemam većih problema, a i kada se čuje nešto sa tribina, ne shvatam ozbiljno kao na početku karijere.

Prva dama sudija Superlige Srbije, zaradila si i FIFA grb, koliko je bilo teško doći do takvog uspeha?
Zaista je izuzetno teško napraviti toliki uspeh ali je još teže održati kontinuitet i zadržati se na vrhu. Radila sam naporno prethodnih 18 godina koliko se bavim ovim pozivom i napravila nešto za čim tezi svako ko počne da se bavi sudjenjem.

Proteklih godina sudila si utakmice na Svetskom prvenstvu za dame u Papua Novoj Gvineji kao i Evropsko prvenstvo u Holandiji. Kakve utiske nosiš sa tih takmičenja?
Utisci su fenomenalni. Sama činjenica da sam se našla na listi sudija za tako velika takmičenja je ogroman uspeh i satisfakcija da se radi jos više i napravi jos veći uspeh i ode na jos neka velika evropska i svetska takmičenja.

Bilo je mnogo utakmica svih ovih godina. Da li je neka ipak ostala urezana u tvom sećanju?
Mozda je čudno, ali svaku utakmicu od početka pamtim i trudim se da iz svake izvučem nešto dobro i da u narednoj budem još bolja. Svakako da postoji razlika od utakmice do utakmice, ali jedna od većih i značajnijih u poslednje vreme je svakako sa Svetskog prvenstva u Papua Novoj Gvineji polufinalna utakmica izmedju Republike Koreje i Sjedinjenih američkih država. Naravno tu su i 2 finala evropskih prvenstava, kadetsko i omladinsko, kao i finale Univerzijade 2009. Važne su i utakmice sa poslednjeg evropskog prvenstva u Holandiji.

 

Svetlana Ceca Bilić

 

Tvoje kolege Mažić, Ristić i Đurđević sa kompletnim timom dele sudijske lekcije širom sveta i verovatno će se naći i na Mundijalu u Rusiji. Pratiš li njihov rad i imaš li idola u sudijskom pozivu?
Posebnog idola nemam. Zaista cenim sve kolege i pratim njihov rad. Navika je da kada gledam neku utakmicu više pažnje obratim na sudijski tim nego ponekad na samu utakmicu. Poštujem naš sudijski tim Mazic, Ristic, Djurdjevic kao i ostale clanove tima i pratim njihov rad i ponosna sam zbog njihovog uspeha.

Šta su ti naredni ciljevi u karijeri?
Ciljevi su da radim jos više i kompleksnije da bih učestvovala na još velikih takmičenja kao i da opravdam poverenje sudijske komisije i FSS dolaskom na Super ligu. Ima još dosta velikih takmičenja gde mi je cilj da budem jedan od učesnika i dostojno predstavljam FSS.

Naporni treninzi su sastavni deo sudijskog poziva

U poslednje vreme sve je češće korišćenje video tehnologije u fudbalu, da li si ti pobornik modernih tehnologija?
Što se tiče tehnologije, postoje situacije koje su od krucijalnog značaja za ishod meča i podržavam u tim situacijama. Naravno, sve sto je preterano može da uništi draž fudbala tako da je to poželjno samo u veoma bitnim situacijama.“

Ceca se već nekoliko godina bavi proizvodnjom sportskog brenda Adatto

Jasno je da fudbalske sudije ne mogu da žive od ovog hobija, pa se tako i lepa Rumljanka bavi proizvodnjom sportske opreme.
Sto se tiče toga, zaista vecina sudija u Srbiji ima posao kojim se bavi pored sudjenja. Što se mene licno tiče, vec više godina se bavim proizvodnjom sportske opreme brenda Adatto i zaista smo napravili dobar brend na koji sam ponosna, ali dosta truda i rada ulazem u sport i nadam se da ću ostvariti svoje sportske ciljeve kojima težim.“

Svetlana Bilić deo sudijske trojke na utakmici Evropskog prvenstva za igračice do 19 godina

Ceca podržava mlade kolege i preporučuje im da se bave sudijskim pozivom, posebno, ako su u pitanju devojke.
Uvek podržavam mlade ljude koji žele da se bave ovim pozivom, a pogotovo devojke. Uvek sam tu da im pružim podršku i podstrek ka ostvarenju sopstvenih ciljeva.“

Za kraj nam ne prerostae ništa drugo nego da Svetlani poželimo još puno uspeha u nastavku karijere i da se još jednom se zahvalimo na ljubaznom razgovoru uz nadu da nismo previše poremetili trening koji je zbog nas na kratko prekinula.

Komentari

komentar/a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *