Trese se Buenos Aires

To što se ne zna kad je odigran prvi Superklasiko, meč Boke Juniors i River Plate, je još jedan dokaz da je ovo verovatno najkontroverzniji, najluđi i jedan od desetak najvećih gradskih derbija na svetu. Neko bi rekao, ma šta desetak, najveći.

Nalazi se u svakoj ozbiljnijoj turističkoj ponudi prilikom obilaska glavnog grada Argentine, pa  se oduševljeni turisti na Bombonjeri ili Monumentalu smrtno dosađuju devedeset i kusur minuta, ali zato prave selfije sa strašno patetičnim osmehom tipa, juhu, evo me na Boka-River. Da, eto te, pa ajd nabroj tri, ma šta tri, po jednog igrača iz oba tima, Naravno, nemaš pojma. Elem, oni što imaju pojma moraju to da trpe zbog hroničnog nedostatka novca u Latinskoj Americi, ali zato ne moraju jedni druge, pa se navijači dva kluba smatraju velikim neprijateljima.

Nije preporučljivo na dan derbija izlaziti po ovom višemilionskom gradu, pogotovo ako ga ne poznaješ.

Boka je važila za klub radničke klase, siromašnih slojeva društva, pa i sada želi da veštački održi tu reputaciju večite žrtve, mada to uglavnom više nije tako, dok je River bio klub elite, bogataša, što je takođe prohujalo sa vihorom. Sada su to dva velika kluba sa ogromnom armijom navijača različitih slojeva i statusa, kao i svuda po Evropi, čast izuzecima, odnosno Glazgovu.

Smatra se ipak da je prva utakmica odigrana 24. avgusta 1913. godine, a zvanična statistika kaže da su do sada odigrali 366 utakmica uz 132 pobede Boke, 119 trijumfa River Plate i 115 nerešenih utakmica u svim takmičenjima. Reinaldo Merilo je odigrao u dresu Rivera najviše derbija, 42, a najbolji strelac sa 16 golova je Anhel Labruna, isto iz kluba sa Monumentala. Najveću pobedu Boka je ostvarila davne 1928, bilo je 6:0, dok je River slavio sa 5:1 1941. godine.

Strašna tragedija je dogodila 23. juna 1968. na stadionu River Plate kada je posle utakmice u sukobu kod kapije 12 poginula 71 osoba a 150 je bilo povređeno.

Zanimljivo je da je legendarni Dijego Maradona odbio unosnu ponudu River Plate rekavši da je njegov san da zaigra za Boku, što je kasnije i učinio.

Boka Juniors stiže na Monumental kao lider mamutskog šampionata Argentine od 28 klubova sa svih sedam pobeda, dok domaćin čeka derbi na devetom mestu sa tri pobede i četiri utakmice bez trijumfa u dosadašnjim sedam kola.

Meč se igra večeras u 22:00 po našem vremenu, pa ako ste otišli turistički, čuvajte se i napravite selfi na Monumentalu, a vama što ćete ostati uz TV, želimo da uživate u Superklasiku.

Dalibor Janković
Dalibor Janković

Latest posts by Dalibor Janković (see all)

Komentari

komentar/a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.