Tri fudbalske generacije porodice Alonso

Tri generacije porodice Alonso iznedrile su tri različite fudbalske priče. Tri Markosa, svako svojim koracima.

Markos Alonso Imaz bio je najstariji od trojice fudbalera iz ove porodice.

Markitos, kako su ga zvali, igrao je na poziciji odbrambenog igrača. Rođen je u Santanderu i svoju karijeru započeo je u poznatom klubu iz istoimenog grada – Rasing Santander. Ipak, njegovu karijeru je svakako obeležio Real Madrid.

Za madridski klub je nastupao u periodu od 1954. do 1962, skoro punu deceniju. Za to vreme, 158 utakmica, šest puta titula prvaka Španije i čak pet puta zaredom tituala prvaka Evrope.

Za reprezentaciju Španije nastupao je samo dva puta, i to u prijateljskim mečevima.

Očevim stopama, krenulo se dalje u ovoj porodici. Markos Alonso Penja je od fudbalera došao do trenera. Uspeh i ime izgradio je u Atletiko Madridu i Barseloni, samim velikanima evropskog fudbala. A verovatno ne biste pretpostavili da je tada bio najskuplje pojačanje u španskoj ligi.

Svojevremeno je igrao na poziciji desnog krila, sa izrazitim napadačkim svojstvima. Fudbalske korake započeo je u mlađim kategorijama Real Madrida. Sa nepunih 18 godina debitovao je u La ligi, takođe u dresu Rasing Santandera.

Tri sezone u Atletiko Madridu i pet sezona u Barseloni za pamćenje. Kada je 1982. godine iz Atletika prešao u Barselonu, bio je najskuplje pojačanje u Španiji. Dres katalonskog velikana obukao je 124 puta. U sezoni 1985/86. igrao je finale Evropskog kupa sa Barselonom, i zanimljivo, bio je jedan od četiri igrača koji su promašili penal, čime je Steaua došla do naslova prvaka Evrope.

Ulsedila je trenerska karijera, manje uspešna od igračke. Vodio je nekoliko klubova u Španiji, svaki po sezonu-dve.

Što se tiče reprezentacije, 22 nastupa. Treba istaći da je bio član vicešampionske generacije na Evropskom prvenstvu 1984. godine.

A da su fudbalski geni predodređeni, pokazalo se nadalje. Predstavnik treće generacije je Markos Alonso, posebno upečatljivo ime poslednje dve sezone.

Dvadesetsedmogodišnji fudbaler je baš kao i njegovi preci, bio vezan za Real Madrid. Ali bi taj period mogao da se opiše kao ne baš najsrećniji. Nastupao je u mlađim kategorijama, a svoj debi za kraljevski klub imao je 2010. godine u pobedi nas Rasing Santanderom, matičnim klubom svoga dede. U Madridu nije odbrojao mnogo utakmica, tek jednu(!), te su usledile tri sezone u Boltonu.

U Engleskoj je pronašao pravu priliku da pokaže svoj karakter, porodičnu fudbalsku krv i takmičarski duh. Na kraju sezone 2012/13. bio je proglašen najboljim novim igračem ovog engleskog kluba. Bila je to lepa uvertita za procvat Alonsove karijere.

Sledeća etapa je Firenca, a tamo Fiorentina. Pošto je proveo oko godinu dana na pozajmici u Sanderlendu, vraća se u Violu tražeći svoje mesto među 11. Tri sezone sa 58 utakmica i stečena strpljivo čekana reputacija.

Nakon sjajnih nekoliko godina, počeo je da bude predmet interesovanja mnogih evropskih velikana.

Na sledećoj tački karijere čekao ga je londonski velikan Čelsi. Alonso je i dalje pod petogodišnjim ugovorom koji je potpisao 2016. godine. Zasad, 59 utakmica i 12 golova. A možemo pod očiglednim navesti i činjenicu da je ove sezone zasigurno jedan od glavnih igrača u ekipi Antonia Kontea.

Velika misterija i zanimljiva stvar za nagađanje bilo je nepozivanje ovog fudbalera Čelsija u reprezentaciju Španije. Markos Alosno je svoj prvi poziv dobio početkom marta ove godine. Na prijateljskoj utakmici sa Nemačkom pre nekoliko dana ostao je na klupi.

Kako se nedavno navodilo, Alonso je bio nepoželjan u nacionalnom timu zbog privatnih stvari. Naime, pre nekoliko godina se suočio sa zatvorskom kaznom, pošto je okrivljen za saobraćajnu nezgodu u kojoj je bilo onih najgorih posledica. Na kraju je došlo do nagodbe i promene kazne, pošto je prethodno odradio jedan deo. Pojavile su se priče da su navijači ,,crvene furije“ prilično neprijateljski nastrojeni prema Alonsu, upravo zbog toga.

Ukoliko Markos Alonso debituje za selekciju Španije, postaće sedmi fudbaler koji je predstavnik treće uzastopne generacije svoje fudbalske porodice u jednom nacionalnom timu.

Markos Alonso ,,Markitos“, Markos Alonso Penja i Markos Alonso Mendoza.

Komentari

komentar/a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.