Zašto je 26.Oktobar jedan od najbitnijih dana u istoriji fudbala?

Vratićemo se nešto više od vek ipo unazad, u 1863.godinu na mesto gde se pisala fudbalska istorija. Toga dana na sastanku u Londonu sastalo se 12 engleskih klubova i osnovalo prvi fudbalski savez na svetu, današnji FA!

Foto:Wikipedia

Sastanku su prisustvovali sledeći klubovi: Barnes, Civil Service, Crusaders, Forest of Leytonstone, No name club(Kilburn), Crystal Palace, Blackheath, Kenssighton School, Perival House, Surbiton, Blackheath Proprietary School i Charterhouse koji je jedini odbio ponudu da uđe u savez!

Današnji Kristal Palas nema nikakve veze sa ovim iz 1863.godine.

Pre osnivanja fudbalskog saveza klubovi na ostrvu igrali su i funkcionisali po različitim pravilima. Postojalo je najrasprostranjenije Kembridžovo i Šefildovo koje je dominiralo na Severoistoku. Ova dva pravila suštinski su imala vrlo male razlike, a oba pravila zabranjivala su udaranje protivnika. Klubovi koji nisu hteli da prihvate nova pravila koja su takođe isključivala udaranje, osnovali su svoje ragbi sekcije gde je to bilo dozvoljeno.

Današnji FA je najstariji fudbalski savez na svetu i kao takav ima privilegiju da nema obavezu da u svoj naziv stavi i ime države. Zadužen je za sva muška i ženska takmičenja kao i sve reprezentativne selekcije.

Definitivno datum koji je odredio dalju sudbinu najvažnije (sporedne) stvari na svetu.

Komentari

komentar/a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *