„Zlatna Lopta“ – prestiž ili kompenzacija?

„Zlatna Lopta“ – prestiž ili kompenzacija?

Piše: Ruža Ilić, bivši fudbalski sudija, a sada član marketing tima Sportifico društvene mreže.

Izbor za Zlatnu loptu, nagradu koju dodeljuje FIFA u saradnji sa svetski poznatim magazinom “Frans fudbal“, i ove godine dospeva u centar pažnje. Tandem Mesi-Ronaldo već šest godina je neprikosnoven, a kako se bliži datum proglašenja (9. januar), sve su glasniji nagoveštaji da je Portugalac gotovo sigurno novi-stari laureat.

Međutim, na osnovu pisanja medija prethodnih nedelja, koji indirektno favoriziju Argentinca, neizvesnost se nastavlja. Ipak, ono što nas najviše interesuje jeste činjenica kako su velikani svetskog fudbala dolazili u prilku da osvoje Zlatnu loptu i kako je ona dalje uticala na njihove karijere?

Titulu igrača godine još od 1956. imali su priliku da osvajaju samo igrači iz Evrope, ali taj izbor je proširen od 1995, zbog masovnih transfera igrača sa drugih kontinenata u evropske klubove. Od 2009. godine nagrada se spaja sa FIFA izborom i prerasta u “FIFA BallonD’Or“.

ifa-ballon-dor-date-and-time

Ovaj potez nosi mnogo kontroverznih pitanja o samoj objektivnosti, da li klub ima uticaj, da li je lobiranje kod FIFA od strane nacionalnog saveza iz kog nominovani igrač dolazi presudno, a neretke su i polemike o tome da je sam izbor i nagrada koju nosi, pre učešća FIFA imao veću težinu nego u prethodnih sedam godina koliko biranje najboljih ima institucionalnu pozadinu krovne fudbalske organizacije. Stručnost i autoritet onih koji su birali bila je izrazita sve dok se u izbor ove prestižne nagrade nije umešala FIFA. I dalje je broj i poreklo onih koji biraju isti, ali je pritisak na njima da ispune očekivanja institucije i navijača veliki.

Katalonci neprikosnoveni po broju priznanja, Real prati u stopu.

Kada se pogleda lista svih osvajača još iz prošlog veka, stiče se utisak da je konkurencija počevši sa prvim osvajačem, legendom Blekpula, Stenlijem Metjuzomu bila mnogo veća i jača (Bobi Čarlton, Puškaš, Suarez,Alfredo di Stefano..) i da je bilo jako teško doneti odluku ko je najbolji među najboljima. Danas je situacija takva da se očekuje da konkurencija iz prethodne sezone bude nepromenjena i da se isti igrači bore za titulu (slučaj Mesi-Ronaldo).

Dominaciju jednog čoveka započinje Johan Krojf (’71,’73,’74), koga potom u stopu prati Franc Bekenbauer (’72,’76), a tu tandemsku vladavinu prekidali su igrači poput Blokhina, Simonsena, Italijana Rosija i Bađa, Hrista Stoičkova, sve do Majkla Ovena, Fabija Kanavara i Pavela Nedveda.

Postoji naklonjenost ofanzivnim pozicijama u izboru jer su napadači i igrači sredine terena u velikoj prednosti u odnosu na obrambene igrače ili golmane ( 1 titula, Lev Jašin, SSSR, 1963) jer su kriterijumi takvi, da su oni koji postižu golove konkurentniji. Od ukupno 59 dodeljenih titula, čak 36 čine napadači, 19 su igrači sredine terena, dok su samo 3 igrača iz odbrambene linije ponela titulu najboljeg igrača u izboru „Frans fudbala“ (Bekenbauer, Zamer i Kanavaro).

Rezultat ili forma? Golovi ili doprinos? Neretko je teško pretpostaviti šta je najviše uticalo da jedan igrač osvoji Zlatnu loptu. Velika nepravda se čini ako se uzmu u obzir objašnjenja u kojima je laureat nagradu odneo na osnovu činjenice da je bio najbolji strelac ili igrač nekog prvenstva. Šta se dešava sa onima koji su mu omogućili da to postane? Šta je sa igračima koje na terenu ne vidimo, a daju najveći doprinos pobedama svoje ekipe? Takođe, u godini kada određeni igrač osvoji sve što se osvojiti može i bude okosnica svog tima, a nagradu ponese konkurent, da li se tu onda radi o kompenzaciji za rezultat koji sa reprezentacijom i klubom nije ostvaren ili samo sportskom ukusu onih koji biraju?

Veliki broj igrača, osvajača „Zlatne lopte“ nikada nisu bili deo osvajačke ekipe Kupa, odnosno Lige Šampiona.

Predviđa se kako je ove godine moguće da titula ne ode u ruke Argentinca ili Portugalca. Sa druge strane teško je poverovati da je dominacija sa Barselonom koju predvodi Mesi i senzacionalan rezultat kapitena Portugala sa ovogodišnjeg Evropskog prvenstva iko može da nadmaši.

Do proglašenja pobednika ostalo je nešto malo manje od dva meseca što je sasvim dovoljno da se situacija dodatno zakuva, ali objektivno gledano, forma u kojoj se Mesi i Ronaldo nalaze, daleko je ispred svih koji po učinku zaslužuju da se nađu u samom izboru, ali ne i više od toga.

Ruza Ilić
Prati me na:

Ruza Ilić

Kolumnista at Kafanski selektor
Rođena Beograđanka, prohodala na Marakani, odrasla na turnirima "malog fudbala" na teritoriji bivše "Juge", fudbal doživljava kao kulturu i stil života, ali kao primarnu, a ne "najvažniju sporednu stvar na svetu". Diplomirani ekonomista, bavi se organizacijom sportskih događaja više od deceniju, bivši fudbalski sudija i aktuelni fudbalski profesionalac. Posvećena spoju nauke i sporta.
Ruza Ilić
Prati me na:

Latest posts by Ruza Ilić (see all)

Komentari

komentar/a

Ruza Ilić

Rođena Beograđanka, prohodala na Marakani, odrasla na turnirima "malog fudbala" na teritoriji bivše "Juge", fudbal doživljava kao kulturu i stil života, ali kao primarnu, a ne "najvažniju sporednu stvar na svetu". Diplomirani ekonomista, bavi se organizacijom sportskih događaja više od deceniju, bivši fudbalski sudija i aktuelni fudbalski profesionalac. Posvećena spoju nauke i sporta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *